Care sunt măștile care ne fac rău. Nu ne protejează deloc împotriva covid

Care sunt măștile care ne fac rău. Nu ne protejează deloc împotriva covid
Care sunt măștile care nu ne protejează

Se pare că ia amploare scandalul măștilor de protecție. Pentru că au comercializat astfel de produse, ANPC a amendat mari companii de retail precum Lidl, Kaufland și Mega Image, dar și două lanțuri de farmacii cu acoperire națională (Sensiblu și Help Net).

Care sunt măștile care ne fac rău și nu ne protejează deloc împotriva coronavirusului

33 de milioane de astfel de măști cu o valoare de peste 19 milioane de lei au fost descoperite de inspectorii ANPC. Potrivit specialiștilor, un cumpărător poate ști dacă o mască este sau nu în conformitate, doar dacă cere comerciantului certificatul de conformitate.

Potrivit raportului Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, intrat în posesia Agerpres, unele dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu și Help Net, precum și benzinăriile Lukoil România, sunt pe lista firmelor amendate pentru comercializarea măștilor neconforme.

Raportul ANPC a fost întocmit după ce inspectorii instituției la nivel național, au făcut controale, în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie. Scopul acestora a fost verificarea respectării prevederilor legale pentru comercializarea măștilor de protecție, potrivit Impact.ro.

Ce nereguli au găsit inspectorii ANPC

Au fost verificați 599 de agenți economici, iar 396 din aceștia nu respectau prevederile legale. La 79 dintre de operatori economici verificările nu a fost finalizate. Așadar, au fost verificate un număr de 35.180.666 măști cu o valoare totală de 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măști nu erau conforme. Autoritățile au dispus ca 31.931.598 de de măști să fie oprite de la vânzare până la remedierea problemelor, iar  725.448 de măști, au fost scoase de la comercializare.

Printre aceste nereguli constatate de ANPC, se află și lipsa totală sau parțială a elementelor de identificare și caracterizare, lipsa traducerii în limba română, lipsa instrucțiunilor de utilizare, lipsă menționare compoziție material, lipsă declarație conformitate sau lipsă marcaj de conformitate CE.

Raportul ANPC a fost trimis Parchetului General

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat joi că raportul ANPC a fost trimis Parchetului General.

”Aşa cum am mai spus, protejarea populației este prioritară. De aceea, românii au dreptul să știe că ne preocupăm de acest aspect și, cu ajutorul celor de la ANPC, supraveghem piața pentru siguranța fiecăruia dintre noi.(…) Mesajul meu pentru cetățeni: măștile neconforme au fost retrase de pe piață de către cei de la ANPC și, mai mult chiar, au fost aplicate și amenzi celor care nu au respectat legea.

Nu ascundem sub preș nimic, așa cum sunt obișnuiți social democrații să facă! Românii trebuie să știe că sunt protejați. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măști produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate și sunt cele mai bune de pe piață! Raportul neregulilor constatate și sancționate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General”, a precizat ministrul, potrivit sursei citate. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI