Care sunt diferențele dintre răceală și gripă, de fapt. Cei mai mulți oameni confundă

de: Sabina Anastasia
23 01. 2024

Pentru că iarna, virușii lovesc din plin, iar oamenii ajung deseori în atenția cadrelor medicale de la spital, vom discuta în materialul de astăzi despre diferențele dintre răceală și gripă. Cum poți să îți dai seama dacă este cazul să apelezi la un medic.

100 de mii de cazuri de infecții respiratorii acute într-o săptămână

Sezonul de viroze a lovit din plin în România. La nivel național, doar într-o săptămână, au fost înregistrate peste 100 de mii de cazuri de infecții respiratorii acute. În circumstanțele date, mulți s-au întrebat cum ar putea să diferențieze o banală răceală de un caz medical mai serios.

Poate că umbra iernilor trecute, când coronavirusul s-a extins semnificativ, i-a pus pe români în alertă. Este normal ca toți oamenii să își dorească să țină boala cât mai departe. Cum trebuie procedat însă, dacă prezentăm simptome valabile atât pentru răceală, cât și pentru gripă?

Citește și: Alimente care te scapă de gripă sau răceală. Ce trebuie să mănânci, de fapt

Ce au în comun răceala și gripa

Ce au în comun răceala și gripa este că sunt boli respiratorii contagioase. Dacă o persoană se află în primele zile de boală și se expune într-un cadru social mai larg sau în public, probabilitatea de a transmite mai departe virusul ce cauzează boala este foarte ridicată.

Acest detaliu este însă unul dintre foarte puținele pe care răceala și gripa le au în comun. Diferențele dintre cele două condiții medicale pot să facă pacientul să înțeleagă când este cazul să apeleze la medic sau să schimbe tratamentul, sub îndrumarea specialistului.

Diferențele dintre răceală și gripă

Primul lucru ce diferențiază răceala de gripă este factorul ce le cauzează. Este vorba despre viruși, însă cei care acționează sunt diferiți. Răceala poate fi declanșată de viruși precum rinovirus, paragripa și coronavirusuri sezoniere. Gripa în schimb, este cauzată doar de virușii gripali.

În general, simptomele gripei pot fi: febră sau senzație de febră (39-40 grade), frisoane, tuse, durere în gât, scurgeri nazale sau nas înfundat, dureri musculare sau corporale, dureri de cap, oboseală sau stare de extenuare. Simptomele răcelii fac parte din același spectru, însă sunt mult mai ușoare.

Citește și: Trucurile doctorului Tudor Ciuhodaru care previn gripa. Ce sfaturi are pentru români

Bolile grave la care poate conduce gripa

Există câteva detalii ce te pot ajuta să înțelegi mai bine cu ce te confrunți. De exemplu, o persoană răcită este mai predispusă la a-i curge nasul în comparație cu una care suferă de gripă. Mai mult decât atât, răceala nu conduce la probleme grave de sănătate, pe când gripa se poate să o facă.

Spre deosebire de răceală, gripa poate să conducă la: pneumonie, infecții bacteriene sau alte condiții ce impun spitalizarea pacientului. Cel mai bine este ca, în astfel de situații, să se apeleze la ajutorul medicilor, care vor ști să facă diferența concret între cele două afecțiuni medicale.