Care sunt diferențele, de fapt, între gripă și răceală. Fii atent la aceste detalii

de: Ana Chivu
13 10. 2020

Sezonul rece este mai periculos în aceste vremuri când încă ne scăldăm în ape reci în contextul pandemiei de coronavirus. Care este diferența dintre gripă și răceală? Specialiștii indică deosebirile dintre cele două.

Gripă sau răceală?

Ai un început de răceală și nu știi dacă să o bagi în categoria virozelor de sezon sau nu? Sunt câteva detalii care deosebesc simpla răceală de gripa puternică. Sezonul rece a venit, iar cum anul acesta sănătatea este cu siguranță cel mai sensibil subiect. Unii oameni se panichează mult mai ușor la orice simptom. Durerea în gât, nasul înfundat și febra sunt asemănările dintre răceala și gripa. Cu toate astea, chiar dacă au manifestări comune, sunt diferite una de cealaltă. Ambele sunt viroze respiratorii care pot fi confundate, dar ceea ce este cel mai important este că răceala afectează organismul pe o durată scurtă și într-un mod mai puțin agresiv, iar gripă e la polul opus, putând avea și episoade destul de severe.

O răceală trece în câteva zile, dar gripa poate dura și săptămâni întregi. Răceala nu dă complicații, iar guturaiul din perioada în care ești cu sistemul imunitar la pământ are manifestări mai blânde. Aceasta se transmite prin cale aeriană, începe cu un gât uscat și dureros, cu oboseală ușoară și mai apoi cu tuse și nas înfundat. Gripa poate aduce la complicații, iar cel mai sever scenariu implică preumonie, necesitându-se spitalizarea. Vaccinul antigripal constituie cel mai eficient mod de prevenire a gripei. Acesta se administrează anual, în sezonul de toamnă, mai cu seamă celor expuși complicațiilor – femei însărcinate, copii, vârstnici, persoane cu risc crescut de infecţii respiratorii.

Deosebirile dintre gripă și răceală. Ce trebuie să știi?

Părerea medicului: „Cei doi termeni sunt parţial superpozabili”

„Un procent semnificativ de infecţii gripale cu evoluţie uşoară sunt catalogate drept simple răceli, iar din totalul răcelilor, un număr important au drept cauză, în sezonul rece, o infecţie gripală. Cei doi termeni sunt parţial superpozabili, o diferenţiere între ei fiind practic imposibilă. Infecţiile respiratorii uşoare (fără febră, cu stare generală bună, care evoluează rapid spre ameliorare) pot fi tratate simptomatic la domiciliu. Infecţiile respiratorii însoţite de febră, tuse, modificarea stării generale, care se agravează progresiv sau care trenează în timp, impun consultarea medicului şi tratament corespunzător“
Călin Ciubotaru, medic primar medicină de familie (Clinica oftalmologică Infosan)

Cum eviți să transmiți greșeala?

  • Acopera-ti intotdeauna gura si nasul atunci cand stranuti sau tusesti cu un servetel, pe care apoi sa-l arunci
  • Spala-te pe maini de mai multe ori pe zi cu apa si sapun, in special dupa ce ai stranutat, tusit sau ti-ai atins ochii, nasul sau gura.
  • Pastreaza distanta fata de persoanele din jur
  • Asigura-te ca cineva dezinfecteaza frecvent cu apa si sapun suprafetele si obiectele de uz casnic, inclusiv jucariile pentru copii (Sursa: reginamaria.ro)