Care sunt, de fapt, singurele 3 localități din România care se află la doar câțiva metri peste nivelul mării

de: Bișinicu Andreea
12 11. 2021

Țara noastră se bucură de un relief extrem de ofertant și diversificat, care a atras dintotdeauna milioane de turiști, an de an. Conform statisticilor orașelor caracterizate după altitudinea medie, iată care sunt cele trei urbe din România care se află la cea mai joasă altitudine.

Cele trei orașe din România aflate la câțiva metri peste nivelul mării

Creșterea nivelului mării din ultimii ani a afectat clima planetei, iar la nivel global peste 150 de milioane de oameni trăiesc acum în orașe la altitudini joase, care ar putea fi în pericol în următorii 30 de ani.

În România, însă, statisticile arată că numai două orașe din Dobrogea și o localitate din județul Călărași sunt situate la doar câțiva metri deasupra nivelului mării. Este vorba despre Sulina și Oltenița, care ar putea fi în pericol de a fi inundate de Dunăre, în timp ce orașul Eforie se află la numai 4 metri deasupra Mării Negre.

Municipiul Oltenița se află în inima Munteniei, în județul Călărași, acolo unde trăiesc aproape 25.000 de români. Localitatea reprezintă al doilea centru urban ca mărime și importanță a județului Călărași, după reședința de județ, și este port la Dunăre. Orașul Oltenița se află la o altitudine destul de joasă, ce măsoară între 5 și 15 metri deasupra nivelului mării.

Orașul Eforie reprezintă una dintre destinațiile preferate ale românilor pe timp de vară. Situat în județul Constanța, localitatea are o populație de aproximativ 9.500 de locuitori și se află la o altitudine destul de joasă, la doar 5 metri deasupra nivelului mării.

Locul fruntaș în clasamentul celor la joase orașe din România îl reprezintă Sulina. Localitatea situată în județul Tulcea, are o populație de 4.593 de locuitori și este situat la extremitatea estică a României, în Delta Dunării, în punctul de vărsare al brațului Sulina în Marea Neagră.

De asemenea, orașul Sulina nu este legat direct de rețeaua de drumuri din România și poate fi atins numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră.

Predeal, orașul aflat la cea mai mare altitudine din România

La polul opus se află stațiunea Predeal, considerată a fi localitatea ce se află la cea mai mare altitudine din România, între 1.030 și 1.110 metri.

Este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe de la noi din țară unde, în fiecare an, sute de mii de turiști sunt atrași atât iarna, cât și vara, de peisajele pitorești, pârtiile de schi și traseele montane deosebite.

„Referitor la schi, se pare că încă din anii 1880 am început să avem pe aici activitate de schi dezvoltată de vânătorii de munte care aici aveau o şcoală milirată. La Predeal, ei au fost cei care au fost promotorii mişcării de schi, plus regele Carol, când au şi amenajat zona Clăbucet.

Predealul a fost la început o comună. Interiorul ei era până la Comarnic. Uşor, uşor Sinaia s-a retras şi a devenit oraş. După aceia şi celelalte două localităţi, Buşteniul şi Azuga. În 1835 a devenit oraş, în 1992 a fost declarat staţiune de interes naţional.”, a declarat Marius Cătălin Câmpeanu, reprezentant al zonei turistice Predeal în 2019, la Digi 24.