Care sunt, de fapt, motivele pentru care oamenii se închină când trec prin dreptul unei biserici

Care sunt, de fapt, motivele pentru care oamenii se închină când trec prin dreptul unei biserici
Care sunt, de fapt, motivele pentru care oamenii se închină când trec prin dreptul unei biserici
Foarte mulți credincioși își fac cruce atunci când trec prin fața unei biserici, indiferent dacă se află pe stradă, în tramvai sau în mașină. Ei fac acest gest, de fiecare dată când trec prin fața lăcașului de cult. Iată care sunt motivele pentru care oamenii se închină atunci când trec prin fața unei biserici.

Motivele pentru care oamenii se închină când trec prin fața unei biserici

Potrivit gandul.ro, în momentul în care oamenii își fac semnul sfintei cruci atunci când trec prin fața unei biserici, ei își amintesc de Dumnezeu, de tot ceea ce face El pentru ei, dat și de ce trebuie să facă ei față de El.

Credincioșii îl ragă pe Dumnezeu să le lumineze mintea și cugetarea, în momentul în care duc degetele de la mâna dreaptă, la frunte. Atunci când coboară mâna la piept, ei arată că sunt gata să îl iubească pe Dumnezeu din toată inima. Atunci când ating umerii, credincioșii îi închină Domnului toate puterile lor sufletești ș trupești.

Credincioșii se închină când trec prin fața unei biserici

Preoții sfătuiesc credincioșii să se închine în mai multe momente din viața lor, nu numai atunci când trec prin fața unei biserici, cum ar fi:

 • când aud clopotele
 • când trec pe lângă un cortegiu funerar
 • când se așază la masă
 • când se ridică de la masă de la masă
 • când începe lucrul
 • când pleacă într-o călătorie.

Cum se face corect semnul Sfintei Cruci

Potrivit ortodoxia.me, semnul Sfintei Cruci se face astfel:

”Semnul Sfintei Cruci se face astfel: îndoim înlăuntru și lipim de podul palmei drepte degetul mic și inelarul, apoi împreunăm vârfurile degetelor gros, arătător și mijlociu de la aceeași mână și cu ele astfel împreunate ne însemnăm pe frunte, pe piept, pe umărul drept și pe umărul stâng.”

Fiecare rugăciune începe rostind: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin. Aceste cuvinte sunt însoțite de semnul Sfintei Cruci, astfel:

 • ducem degetele la frunte atunci când spunem: În numele Tatălui…
 • ducem degetele la piept atunci când spunem: Și al Fiului
 • ducem degetele spre umărul drept atunci când spunem: Și al Sfântului Duh
 • ducem degetele pe umărul stâng atunci când spunem: Amin.

Importanța Sfintei Cruci

Atunci când trecem prin fața unei biserici și ne închinăm, ne facem cruce în public. Acest lucru are o importanță deosebită amintită de Sfântul Chiril din Ierusalim. Potrivit basilica.ro, acesta spunea că:

„Să nu ne rușinăm a mărturisi pe cel răstignit”.

Prin faptul că ne facem cruce când trecem prin fața unei biserici, recunoaștem sacrificiul pe care Iisus Hristos l-a făcut pentru omenire. În același timp, gestul mai poate fi interpretat și ca o formă de respect și căință.

Învățături ale părinților despre semnul Sfintei Cruci

Însemnarea cu semnul Sfintei Cruci este o deprindere creștinească foarte veche, chiar din timpul Sfinților Apostoli. Părinții spun că Sfânta Cruce ajută credincioșii, fiind de ajutor în mai multe situații, deoarece este:

 • Semnul Sfintei Cruci ocrotește de relele trupești
 • Semnul Sfintei Cruci alungă diavolii
 • Semnul Sfintei Cruci ocrotește de uneltirile necuratului.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI