Care sunt cele mai sănătoase murături. Mihaela Bilic a dat verdictul. Aceasta este regina legumelor murate

de: Andrei Simion
31 08. 2024

Fie că ne răsfățăm cu o gustare sărată, adăugăm o felie la un sandwich sau la un burger, murăturile sunt o soluție savuroasă ori de câte ori avem poftă de o gustare aromată și crocantă. Dar, ți-ai pus problema care sunt cele mai sănătoase murături? Un răspuns la această întrebare îl are Mihaela Bilic, care a dat verdictul. Tot nutriționista a stabilit și cine este regina legumelor murate.

Cele mai sănătoase murături sunt o soluție savuroasă, de fiecare dată

Fiind o sursă bună de micronutrienți și având un număr scăzut de calorii, murăturile sunt, în mare parte, un aliment sănătos. Cu toate acestea, nu toate murăturile cumpărate de la magazin sunt create la fel, iar găsirea murăturilor de cea mai bună calitate este importantă, așa că rămâne soluția celor făcute în casă.

Murăturile se obțin fie prin fermentare, fie prin decapare în oțet. În cazul fermentației, castraveții sunt conservați într-o saramură de apă sărată, care favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice, în timp ce la murarea în oțet legumele sunt scufundate într-o soluție de oțet sărat, împreună cu condimente și arome.

Chiar dacă aceste procese pot fi realizate cu ingrediente simple din cămară, mulți producători adaugă conservanți pentru a prelungi termenul de valabilitate, dintre care unii pot prezenta riscuri pentru sănătate.

Mihaela Bilic a dat verdictul despre care sunt cele mai sănătoase murături

Nu de puține ori celebrul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre aceste preparate delicioase, dar și despre ce trebuie să afli înainte să mănânci murături.

Dar, deși de cele mai multe ori ne ghidăm după propriile gusturi, Mihaela Bilic a dat verdictul despre care sunt cele mai sănătoase murături. În cea mai recentă postare a sa, nutriționistul a declarat murăturile în sare ca fiind, de fapt, cele mai sănătoase murături:

„Nu numai că sunt cele mai bune și mai sănătoase, dar acel proces de lacto-fermentație este miraculos.

Este un proces prin intermediul căruia se creează probiotice.

Adică este un proces viu, varza noastră murată este un fel de aliment viu.”, spune Mihaela Bilic.

Nutriționista a stabilit și cine este regina legumelor murate

În toată gama de legume care pot fi puse la murat, una se distinge la mare distanță, mai ales și datorită procesului de lacto-fermentație, spune Mihaela Bilic, care a stabilit în mod clar și cine este regina legumelor murate:

Varza murată, pe vremea când iaurtul nu era la îndemâna bunicilor noștri, face același lucru.

Această lacto-fermentație este miraculoasă, așa iau naștere aceste bacterii vii și ele înseamnă probiotice, înseamnă sistemul imunitar foarte bine echilibrat, suntem rezistenți la tot ce înseamnă boli și, foarte important, inclusiv din punctul de vedere al digestiei, că acum sunt ka modă, intoleranțele alimentare, sindromul de colon iritabil. Toate aceste probleme digestive, inclusiv constipația sau tranzitul intestinal, când ni se pare că am făcut niște alegeri alimentare greșite, ei bine, nu, sunt din cauza lipsei fermentației.

În intestinul nostru nu mai fermentează nimic, nu mai probioticele necesare să facă fermentație și atunci alimentele dacă nu sunt fermentate și metabolizate corect, nu se absorb corect și nu se folosesc corect. Ne lipsesc fermentatele”, a mai spus Mihaela Bilic.

Concluzie

Cei mai mulți oameni iubesc murăturile pentru gustul lor picant, dar au și câteva beneficii pentru sănătate. Acestea conțin antioxidanți naturali, la fel ca majoritatea fructelor și legumelor, precum și fibre, vitamina A și vitamina K.

În plus, sunt bogate în oțet, care este asociat cu o scădere a colesterolului și controlul zahărului din sânge. Dacă o murătură a fost, de asemenea, fermentată, aceasta înseamnă că este, de asemenea, o sursă bună de probiotice, ceea ce este benefic pentru sănătatea intestinelor.