O sursă unică de date empirice dezvăluie care sunt cele mai complicate limbi străine din lume. Contrar celor susținute de unele voci din România, limba noastră nativă nu se numără printre ele. Nu e nici măcar de nivel mediu. Vezi în continuare cum arată topul celor mai complicate limbi.
Dacă limbile străine te interesează, cu siguranță te-ai întrebat care este cea mai dificilă, dar și cea mai ușoară de învățat de către începători. Chineza și japoneza sunt printre cele mai grele limbi din lume, spun unii, în timp ce la capăt opus se află franceza și spaniola.
Dar ce face o limbă mai grea decât alta? Și cum putem măsura dificultatea ei? Deși nu există un răspuns definitoriu în acest sens, o sursă frecvent citată este sistemul de clasare a limbilor FSI. Specialiștii Institutului Serviciilor Externe din Statele Unite ale Americii evaluează dificultatea unei limbi în funcție de timpul de care au nevoie vorbitorii de engleză pentru a o învăța.
Bineînțeles, fiecare persoană este unică și ușurința sau dificultatea cu care învață o limbă depinde și de abilitățile cognitive cu care este dotată. Încercarea de a stabili un nivel de dificultate relativ al unei limbi este un exercițiu în mare parte subiectiv.
Totuși, trebuie precizat că datele pe care le vom expune în continuare au fost descrise în modul dat, după ce specialiștii Institutului american de Servicii Externe au predat mai multe limbi miilor de studenți ce le-au trecut pragul, pe o perioadă de aproximativ 70 de ani.
În continuare îți vom prezenta modul în care sunt catalogate limbile din lume, în funcție de nivelul de dificultate pe care îl prezintă, de la cea mai ușoară la cea mai dificilă. Iată sunt au fost clasate, potrivit specialiștilor de la Institutul american al Serviciilor Externe:
Observăm, așadar, că limba română se află pe primul loc în categoriile celor mai dificile. Contrar unor opinii publice, româna este o limbă ușor de învățat, în comparație cu cele descrise ca fiind „dure” și/sau „extrem de dure”, după cum arată Institutul american al Serviciilor Externe.