Mulți oameni au aparate de măsurat tensiunea și își fac probleme atunci când li se pare că valoarea este mare sau mai mică. Astăzi vă spunem care este tensiunea arterială normală, de fapt. Studiul care schimbă tot ce știam până acum.
Românii care își iau singuri tensiunea habar nu au de valorile normale ale acesteia. Și chiar dacă cifrele tale sunt normale în acest moment, este posibil să crească pe măsură ce îmbătrânești.
Mai mult de trei sferturi dintre oamenii cu vârsta de 65 de ani și peste au hipertensiune arterială.
Cunoscută și sub denumirea de hipertensiune arterială, aceasta este un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral pentru oamenii din toată lumea, inclusiv pentru români.
Cercetările oamenilor de știință au descoperit că majoritatea oamenilor nu cunosc intervalul normal sau sănătos pentru tensiunea arterială – totuși, în mod surprinzător, ei cred că o cunosc. Și acesta este un motiv de îngrijorare serioasă.
Tensiunea arterială este formată din două numere. Primul număr este tensiunea arterială sistolică, măsoară presiunea din artere când inima bate. Al doilea număr, tensiunea arterială diastolică, măsoară presiunea din arterele dintre bătăile inimii.
Tensiunea arterială normală sau sănătoasă este mai mică de 120/80 milimetri de mercur (mm Hg) pentru adulți.
Etapa 1 a hipertensiunii arteriale, care este etapa inferioară a hipertensiunii arteriale, începe la 130/80.
Etapa 2 a hipertensiunii arteriale, care este cea mai severă etapă a hipertensiunii arteriale, începe la 140/90.
Ambele cifre sunt extrem de importante, pentru că fiecare creștere de 20 de milimetri de mercur a tensiunii arteriale sistolice sau 10 a tensiunii arteriale diastolice dublează șansele unei persoane de a muri în urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.
Experții în comunicarea sănătății, cardiologi, împreună cu reprezentanți din domeniul sănătății, au chestionat peste 6.500 de americani despre cunoștințele lor despre tensiunea arterială.
Foarte rău este în situația în care cineva are impresia că are tensiunea normală, după măsurătorile proprii și în neștiință de cauză.
O astfel de încredere falsă poate fi dăunătoare, pentru că poate împiedica oamenii să caute îngrijire pentru hipertensiune arterială. La urma urmei, dacă crezi că este normal, de ce să te deranjezi să vorbești cu medicul despre tensiunea arterială?
Pentru a micșora riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral, este esențial să înțelegeți valorile tensiunii arteriale. Acest lucru este valabil mai ales pentru pacienții cu afecțiuni precum boli de inimă, boli de rinichi și diabet.