Așa cum scriam recent, corpul uman este spectaculos prin construcția sa, având o adaptabilitate remarcarbilă și o putere de regenerare impresionantă. Dar, cu toate astea, există ceva ce nu poate fi reparat. Tu știi care este singura parte a corpului care nu se poate vindeca?
După cum am învățat în școală, la biologie și anatomie, majoritatea organelor din corpul uman sunt capabile să se repare singure. Cu toate acestea, există o structură la om care este incapabilă să se repare singură.
Dar, organul din corpul uman cu cea mai mare capacitate de regenerare este ficatul, cu toate că unii pacienți cărora li s-a îndepărtat o porțiune bolnavă a ficatului nu reușesc să recreeze țesutul și ajung să aibă nevoie de un transplant, iar recentele cercetări spun că fibrinogenul, factorul de coagulare a sângelui, ar putea fi responsabil. Cu toate aceste aspecte spectaculoase, există o parte din corpul uman care nu se poate vindeca.
La orele de biologie și anatomie despre corpul uman, elevii au învățat despre această parte a corpului nostru care nu se poate vindeca, iar elevii de clasele primare sigur ştiu. Dintele este singura parte din corpul uman care nu se poate repara singură.
Smalțul dentar este cea mai dură dintre toate substanțele fabricate de corpul uman. Fiecare dinte conține aproximativ 55 de kilometri de canale, pentru un total de peste 1700 de kilometri.
Vezi și: Descoperire revoluționară despre corpul uman. Așa ceva nu vei citi în cărțile de anatomie
Așa cum am învățat la școală, există 20 de dinți de lapte și 32 de dinți adulți. Dinții falși sunt adesea radioactivi.
Depinde. Este posibil ca un dinte să se repare singur dacă deteriorarea este minimă. De exemplu, dacă un dinte cu o fisură la nivelul exterior și o mică linie de fractură care nu provoacă durere se poate repara singur în timp.
Procesul de vindecare este cunoscut sub numele de remineralizare și se referă la mineralele din gura noastră. Saliva face destul de multe când vine vorba de menținerea sănătății gurii noastre și poate ajuta la reconstruirea smalțului de pe dintele fisurat, astfel încât acesta să fie din nou puternic și protector.
Pentru a ajuta procesul de remineralizare, este necesar să facem alegeri alimentare bune, reducerea consumului de zahăr este foarte recomandată, și să folosim o pastă de dinți cu fluor.
”Repararea înseamnă fie regenerarea a ceea ce s-a pierdut, fie înlocuirea cu țesut cicatricial. Dinții noștri nu pot face acest lucru.”, explică experții în stomatologie.
Creierul nostru, de exemplu, nu va face să crească din nou celulele deteriorate, dar poate repara o zonă prin depunerea unui alt țesut cicatricial. Dinții vor continua doar să se strice în multe cazuri din cauza germenilor care trăiesc mereu în gura noastră. Nu există nici o cale de întoarcere pentru a se repara sau pentru a opri distrugerea.