Comisia Europeană continuă consultările cu sindicatele cu organizaţiile patronale europene pentru stabilirea unui venit minim satisfăcător pentru toți cei care muncesc în Uniunea Europeană. Nu este vorba despre un salariu minim impus, ci se ține cont de tradițiile fiecărui stat membru în parte.
Cea de-a doua etapă a discuțiile stabileşte posibile căi de acţiune a UE pentru a se asigura că salariile minime sunt stabilite la niveluri adecvate şi că ele protejează toţi lucrătorii. Negocierile colective joacă un rol esenţial, astfel cum s-a subliniat în răspunsurile partenerilor sociali cu ocazia primei etape a consultării.
Următorul pas către această a doua etapă a consultării constă fie în negocierile dintre partenerii sociali în vederea încheierii unui acord în temeiul articolului 155 din Tratatul privind funcţionarea UE (TFUE), fie în prezentarea unei propuneri de către Comisia Europeană.
„Dorim să ne asigurăm că toţi lucrătorii din UE sunt protejaţi de un salariu minim echitabil, care să le permită să câştige un trai decent indiferent de locul lor de muncă. Partenerii sociali joacă un rol esenţial în negocierea salariilor la nivel naţional şi local şi ar trebui să fie implicaţi în stabilirea salariilor minime, atât în ţările care se bazează exclusiv pe nivelurile salariale convenite în mod colectiv, cât şi în cele cu un salariu minim prevăzut de lege”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.