Te-ai întrebat vreodată de ce însoţitoarele de zbor au întotdeauna la gât eșarfă? Accesoriul emblematic, ce face parte din uniforma angajatelor, servește funcții importante, la care cel mai probabil nu te-ai gândit până acum, după cum au dezvăluit angajații companiilor aeriene.
Răspunsul, pe scurt, ar fi următorul: însoțitoarele de zbor poartă eșarfe ca parte a uniformei atât din motive practice, cât și din motive estetice. Eșarfa protejează gâtul de aerul uscat, praf și germeni, prezentând în același timp un aspect elegant. Răspunsul lung este mult mai complex.
Însoțitorii de zbor au fost recunoscuți multă vreme datorită uniformelor elegante. Un accesoriu emblematic care a fost element de bază al ținutei lor este eșarfa. Istoria eșarfelor însoțitoarelor de bord datează din primele zile ale aviației și a evoluat de-a lungul timpului pentru a servi mai multor scopuri.
La începuturile aviației, însoțitoarele de bord au fost nevoite să îndure condiții meteorologice dure în avioane, ce prezentau cabina de pilotaj deschisă. La vremea respectivă, membrii echipajului aviatic erau expuși la intemperii. Eșarfele au asigurat căldură și protecție împotriva vântului rece la altitudini mari.
Pentru că, în timp, industria aviației s-a extins, companiile aeriene au apelat la unele semne distinctive pentru a reprezenta un anumit brand sau pentru a-și crea o identitate unică. Astfel, eșarfele au devenit o modalitate de diferențiere în rândul companiilor aeriene.
Aceste eșarfe prezentau adesea sigla sau emblema companiei aeriene, adăugând o notă de eleganță și sofisticare uniformelor însoțitoarelor de zbor. În prezent, acest accesoriu vestimentar servește la mai multe lucruri, despre care vom discuta în rândurile de mai jos.
„Eșarfa este un element care contribuie la integritatea uniformei, însă este importantă în cazul unei situații de urgență. Dacă avem fum, putem să umezim eșarfa și să o folosim ca protecție pentru a verifica prezența pasagerilor în avion și a-i putea evacua”, a explicat o însoțitoare de zbor pe o platformă socială.
Nu în ultimul rând, eșarfa poate fi folosită și ca bandaj improvizat sau garou dacă cineva de la bord a suferit o rană minoră. Versatilitatea eșarfei o face un instrument valoros în situații potențial periculoase.