Care este pluralul cuvântului penar. Milioane de elevi folosesc forma eronată

de: Mariana Olteanu
21 09. 2023

Limba română poate impune o serie de dificultăți chiar și nativilor. Foarte mulți întâmpină probleme în momentul în care vine vorba de forma corectă de plural a anumitor cuvinte. Printre cuvintele ale căror formă de plural impun o serie de dificultăți se numără și cuvântul penar. Care este forma corectă de plural?

Care este forma corectă de plural a acestui cuvânt, de fapt

În unele zile, poate din grabă, uneori din necunoaștere, se întâmplă să mai greșim anumite cuvinte, mai ales la formele de plural. Printre cuvintele care pot impune astfel de dificultăți se numără și cuvântul ”penar”. În momentul în care întâmpinăm dificultăți, putem consulta Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Potrivit acestuia, cuvântul penar face referire la:

”Cutioară paralelipipedică în care școlarii își țin creioanele, penițele, gumele etc.

Cutioară lunguiață de lemn, de obicei cu despărțituri, în care. școlarii își țin rechizitele de scris (toc, creioane, penițe, gumă etc.)”

Din punct de vedere etimologic, cuvântul provine din limba germană, mai exact, de la cuvântul Pennal. Iar forma corectă de plural a acestui cuvânt este ”penare”.

Citește și: Care este pluralul cuvântului ghiozdan. Milioane de români folosesc forma greșită

Curiozități despre limba română

De-a lungul timpului, limba română a fost definită ca fiind una dintre cele mai grele limbi. Aceasta face parte  din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Limba română este vorbită de o mulțime de oameni, ocupând astfel locul 5  după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei.

Citește și: Care este pluralul cuvântului ciocolată. Mulți români greșesc

Țările în care limba română este limbă oficială

În plus, limba română este declarată limbă oficială și în Republica Moldova.  De asemenea, limba română este una dintre șase limbi oficiale în Serbia. Din motive de diferențiere tipologică, româna mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân.

”Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care circa 24 de milioane o au ca limbă maternă. Din numărul total de vorbitori, peste 17 milioane se află în România, unde româna (dialectul dacoromân) este limbă oficială și, conform recensământului populației din 2011, este limbă maternă pentru peste 90% din populație.

Limba română este una dintre cele șase limbi oficiale ale Provinciei Autonome Voivodina (Serbia). De asemenea este limbă oficială sau administrativă în câteva comunități și organizații internaționale, precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană (de la 1 ianuarie 2007)”, informează Wikipedia.

Citește și: Cel mai lung cuvânt din limba română care conține o singură consoană. Sigur nu ştiai!