14 sept. 2023 | 15:17

Care este pluralul cuvântului parapet. Nu e vorba de parapeți sau parapeturi. Milioane de români folosesc forma greșită

Social
Care este pluralul cuvântului parapet. Nu e vorba de parapeți sau parapeturi. Milioane de români folosesc forma greșită
Cum se spune parapet la plural

Mulți dintre vorbitorii de limbă română întâmpină probleme la rostirea unui anumit substantiv la plural. Astfel, cuvântul ajunge să fie schimonosit în fel și chip. Așadar, astăzi vă spunem care este pluralul cuvântului parapet. Nu e vorba de parapeți sau parapeturi, așa cum mulți spun. Milioane de români folosesc forma greșită.

Cum se spune corect parapet la plural

Mulți dintre români greșesc atunci când rostesc pluralul substantivului neutru parapet. Chiar și cei care mai au ceva cunoștințe despre limba română. Astfel, mulți cred că se spune parapeți sau parapeturi, însă niciuna din aceste forme nu este corectă.

Astfel, pluralul cuvântului parapet este, conform DEX-ului, parapeturi, aceasta fiind forma lui corectă.

Citește și: Care este singurul cuvând din limba română care începe și se termină cu ”Δ

”PARAPÉT, parapete, s. n. 1. Perete (de înălțime mică) din piatră, lemn, metal etc. care servește la delimitarea teraselor, a podurilor, a marginilor unei șosele etc.  Prelungire a bordurilor unei nave, deasupra punții superioare, având rolul de a proteja oamenii, instalațiile și obiectele de pe punte contra valurilor. Obstacol așezat la capătul unei linii ferate pentru ca trenul să nu mai poată înainta. 2. Întăritură de pământ sau de zid la redute și la tranșee, pentru protejarea luptătorilor. – Din it. parapetto, fr. parapet, genn. Parapett!, conform Dicționarului Explictiv al Limbii Române.

Declinarea substantivului neutru parapet

În cazul nominativ-acuzativ narticulat se spune parapet, articulat se propnunță parapetul, iar la plural nearticulat se spune parapete, forma articulată fiind parapetele.

În cazul dativ genitiv singular se spune la forma articulată parapetului, fporma nartiulată fiind parapet. La plural, același caz, forma nearticulată este parapete, forma articulată fiind parapetelor.

De unde provine limba română

Limba română este o limbă indo-europeană care face parte din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este cea de-a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei.

Citește și: Care sunt cacofoniile acceptate în limba română

Din motive de diferențiere tipologică, româna mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. În plus, este limba oficială în România și în Republica Moldova.

”Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care circa 24 de milioane o au ca limbă maternă. Din numărul total de vorbitori, peste 17 milioane se află în România, unde româna (dialectul dacoromân) este limbă oficială și, conform recensământului populației din 2011, este limbă maternă pentru peste 90% din populație.

Limba română este una dintre cele șase limbi oficiale ale Provinciei Autonome Voivodina (Serbia). De asemenea este limbă oficială sau administrativă în câteva comunități și organizații internaționale, precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană (de la 1 ianuarie 2007)”, informează Wikipedia.