Atunci când dialogăm cu cineva, în general folosim vorbirea curentă, și de cele mai multe ori, poate fără să ne dm seama, facem și anumite greșeli gramaticale. Recent vorbeam de substantivul neutru horoscop, și aflam împreună care este forma de plural corectă. Astăzi ne-am propus să vorbim de originea celui mai dulce cuvânt, auzit foarte des spus de cei mici, dar și care este pluralul cuvântului ciocolată, de fapt. Deși mulți români gafează atunci când folosesc acest cuvânt, acest articol nu și-a propus să educe pe nimeni, ci doar să reamintească faptul că uneori mai greșim, iar a greși este omenește, dar cu toate astea, niciodată nu este târziu să corectăm.
Ciocolata are o istorie lungă cu oamenii. Încă din anul 1900 î.Hr., o cultură preistorică numită Mokaya prelucra și consuma un lichid care pare să fi fost ciocolată. Mokaya a trăit în ceea ce este acum sud-estul extrem al Mexicului, regiunea Soconusco, statul Chiapas de astăzi, și în unele părți ale coastei Guatemalei.
Arheologii au găsit reziduuri de cacao în vasele de ceramică pe care le foloseau. În următorul mileniu, ciocolata a devenit o băutură importantă în Mesoamerica. A fost folosită în ritualuri precum înmormântări, nunți și botezuri de către culturile care au urmat: olmecii, mayașii și aztecii.
Era atât de apreciată încât a fost folosită în locul banilor de către mayași și azteci. Potrivit unui document aztec din secolul al XVI-lea, o boabă de cacao putea fi schimbată pentru o tamale și 100 pentru o găină de curcan.
Cuvântul „ciocolată” se trage de la cuvântul aztec „xocoatl”, iar numele plantei de cacao, Theobroma cacao, înseamnă „hrana zeilor”. Dar înainte ca ciocolata să devină fenomenul dulce la nivel mondial pe care îl cunoaștem astăzi, culturile mezoamericane preparau băuturi amare cu boabele de cacao. Unele dintre aceste băuturi erau făcute din pulpa fermentată din jurul boabelor, iar ciocolata lor de băut era făcută din boabele de cacao măcinate, apă și arome precum porumb, ardei iute, miere, vanilie și sirop de agave.
Dar lăsăm în urmă istoria și originele produsului atât de dulce și de consumat de o lume întreagă. Deși regăsit în toate limbile, sub diferitele sale forme de pronunție, în limba română cuvântul ciocolată este regăsit ca fiind un substantiv feminin, și, deși majoritatea copiilor folosesc forma de plurar ciocolăți, nu aceasta este forma corectă din punct de vedere gramatical.
Așa cum spuneam, cuvântul este un substantiv feminin, și când folosim forma de plural, cea corectă, vom spune o ciocolată, două ciocolate, conform Dicționarului explicativ al limbii române, și nu o ciocolată, două ciocolăți.
Ciocolata a apărut ca un produs al Mesoamericii, deși cacaua este originară din America de Sud, mai exact bazinul amazonian. În timp ce ne gândim la vigurosul vegetație atunci când ne gândim la pădurile tropicale amazoniene, se pare că cacao este o plantă pretențioasă la cultivare.
De fapt, cacao crește doar la o latitudine de 20 de grade, nord și sud, față de ecuator. Au nevoie de lumină, dar nu prea intensă. Au nevoie de umiditate și de umiditate, în general 40-100 de centimetri de ploaie pe an, și au nevoie de temperaturi constante, calde spre calde, pe tot parcursul anului. Polenizatorul pentru acest copac este, de asemenea, un mozaic foarte mic care se dezvoltă numai într-un mediu foarte umed.
Acum știi care este este pluralul cuvântului ciocolată și originele acestui dulce produs. Ai grijă pe viitor la forma sa gramaticală și poftă bună!