Care este pluralul cuvântului ‘alpaca’. Foarte mulți oameni habar nu au de forma corectă 

de: Anca Lupescu
12 12. 2023

Te-ai gândit vreodată care este pluralul cuvântului alpaca? Sunt puțin cei care știu cum se spune corect când vrei să numești două astfel de animale. Dacă te gândeai că acest substantiv este defectiv de plural, atunci greșești. Alpaca are plural, iar cuvântul este de-a dreptul haios și inedit.

Pluralul cuvântului alpaca

Știai că alpaca este un cuvânt care desemnează atât un animal, cât și un aliaj? Conform Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM, 2005), singura diferență între substantivul feminin care desemnează aliajul alpaca și cel care desemnează ierbivorul alpaca pare a fi existența unei forme de plural pentru animal.

Pluralul cuvântului alpaca (animalul) este alpacale. 

Vezi și: Ce e o alpaca, animalul pe care Godină și l-a luat de companie

Pluralul este subiectul unor dezbateri amuzante, pentru că sunt puțini cei care știu despre cuvântul „alpacale”. Ceilalți, se lasă conduși de inspirație și umor, folosind forme incorecte precum „alpăci”.

Cuvântul alpaca mai este folosit și pentru a denumi un aliaj inoxidabil de nichel, cupru și zinc. Acest aliaj este utilizat pentru producerea unor ustensile diverse, de la obiecte de colecție și antichități, până la tacâmuri și instrumente medicale.

Pe de altă parte, animalul alpaca este un animal rumegător, cu lână fină care trăiește în America de Sud. Este înrudit cu cămila și este adesea confundat cu lama.

Diferența dintre lamă și alpaca

Alpaca este un animal mai mic decât o lamă, deși sunt strâns legate și pot fi încrucișate cu succes. De altfel, există două rase de alpaca: Suri alpaca și Huacaya alpaca. 

Vezi și: Ce animale nu vei mai putea crește în curte. Anunțul care i-a debusolat pe toți românii

Alte diferențe notabile includ: 

Mărimea -lamele tind să crească mai înalte și mai mari decât alpacalele medii. 

Personalitate – Alpacalele sunt foarte blânde și timide, în timp ce lamele sunt animale foarte încrezătoare și curajoase. Alpaca se simte mai confortabilă ca animal de turmă, în timp ce lama este animal solitar. Lama scuipă când e amenințată, în timp ce alpaca este mult mai blândă și scuipă doar doar atunci când este supărată sau speriată.

Blană – Alpaca are un strat moale și fin de păr, în timp ce blana unei lame tinde să fie mai aspră. Lamații au două straturi, unul moale în interior și unul aspru în exterior care este dificil de separat.

Față – Lama are o față mai lungă, în timp ce fața unei alpaca pare să fie împinsă înăuntru.

Citește și: Bianca Drăgușanu, reclamată la Protecția Animalelor. Ce i-ar fi făcut cățelului său: „Făi, revino-ți!”

Urechi – Urechile alpacalelor sunt scurte și în formă de suliță, în timp ce lamele au urechi mult mai lungi, în formă de banană.

În plus, alpaca are 22 de culori naturale ale blănii, variind de la alb, negru, maro, gri, roșu și roz. Atunci când blana unei alpaca este multicoloră, este considerată superioară. 

Lamele vin în diverse nuanțe ale unui spectru larg de culori solide și modele pete, inclusiv alb, negru, gri, bej, maro și roșu.