Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Puține persoane își pot începe ziua fără o cafea caldă și aromată. Există mai multe tipuri de cafea, printre care Arabica sau Robusta, dar și diferite feluri de a le prepara. Tu știi care este diferența dintre espresso și americano? Află răspunsul în rândurile următoare.
Există o legendă conform căreia cafeaua a fost descoperită de către un păstor etiopian pe nume Kaldi, în jurului secolului al IX-lea înainte de Hristos. Acesta a observat că animalele sale nu mai dormeau și aveau mai multă energie după ce au consumat boabele de cafea.
Neștiind ce se întâmplă, păstorul a dus boabele unor călugări Sufi care locuiau în apropiere, iar aceștia au făcut pentru prima dată o băutură din aceste boabe. Pe de cealaltă parte, primele dovezi documentate istoric despre consumul de cafea apar în scrierile unor arabi, la jumătatea secolului al XV-lea.
Espresso este o băutură care se prepară folosind un aparat de cafea. Apa fierbinte este trecută prin cafeaua măcinată sub presiune ridicată, iar gustul și aroma extrem de concentrate sunt „stoarse” într-o singură ceașcă mică.
Espresso trebuie servită repede, deoarece dacă se răcește își pierd din gust și din aromă. Principalul semn distinctiv al unui expresso de calitate este spuma fermă și groasă. De asemenea, există mai multe soiuri de espresso, precum: doppio, lungo, coretto, macchiato sau con panna.
Pe de cealaltă parte, Americano este o cafea simplă făcută într-un filtru de cafea. Se spune că, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, soldații americani au cerut barmanilor italieni să prepare cafeaua așa cum o beau ei în America.
Citește și: Câte lingurițe de cafea se pun la filtru. Greșeala care îi strică aroma, mulți români nu știu
Barmanii doar au diluat espresso-ul gata preparat cu apă fierbinte. Totodată, americano nu este la fel de puternică în comparație cu espresso, însă conține aceeași cantitate de cofeină, doar într-o concentrație mai mică.
În lume există peste 120 de specii și varietăți ale arborelui de cafea Coffea. Cu toate acestea, doar patru sunt cultivate în mod special și doar două dintre acestea au răspândire comercială mare. Vorbim despre Coffea Arabica și Coffea Canephora.
Cafeaua Arabica crește pe versanții montani la o altitudine maximă de 2,5 km deasupra nivelul mării. Cu cât este mai mare înălțimea la care sunt cultivate boabele, cu atât conțin mai puțină cofeină.
De asemenea, un lucru interesant este faptul că proprietățile nutriționale ale fiecărui soi de Arabica sunt afectate de cantitatea de precipitații, dar și de compoziția solului. Cafeaua Arabica proaspăt prăjită are un gust foarte aromat, dulce, ușor acid și intens.
Soiurile de Arabica dintr-o anumită regiune au propriul lor gust, însă întrunesc anumite caracteristici comune care le deosebesc de alte tipuri de cafea. Vorbim de boabe mari și formă alungită, conținut scăzut de cofeină, circa 1%, însă un procent ridicat de conținut de grăsime, în jur de 18%.
Citește și: Cum alegi cea mai bună cafea boabe. Secretul dezvăluit de specialiști
Dacă Arabica este cultivată la altitudini mari, cafeaua Robusta crește la altitudini mici, pe câmpii și pe munți, însă la maxim 900 de metri. Boabele de Robusta sunt rotunde, mai aspre și mai simple la gust, foarte amare. Cafeaua Robusta are de două ori mai multă cofeină față de Cafeaua Arabica.