Care este diferenţa dintre depăşire şi devansare. Puţini şoferi ştiu cu adevărat ce înseamnă cele două manevre

de: Ioana Bucur
18 11. 2022

Care este diferenţa dintre depăşire şi devansare? Cu toate că ambele manevre sunt explicate cât se poate de clar în legislația rutieră, iar definițiile trebuie învățate bine de toți cei care vor să obțină permisul de conducere, puțini șoferi ştiu cu adevărat ce înseamnă.

Ce înseamnă cele două manevre

Orice român care dorește să obțină permisul de conducere trebuie să învețe, pagină cu pagină, legislația rutieră în vigoare, cei mai mulți șoferi de la noi din țară au mari bătăi de cap în momentul în care sunt puși în situația de a explica diferența dintre depăşire şi devansare, două manevre pe care le fac de nenumărate ori de fiecare dată când pornesc la drum la volanul mașinii.

Ce este depășirea

Pe scurt, depășirea este acea manevră pe care o face un vehicul care trece în fața altui vehicul sau a unui obstacol care se deplasează pe același sens de circulație.

Potrivit prevederilor din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, „depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”.

Această manevră este legală, dar trebuie efectuată doar în anumite condiții.

Ce este devansarea

Devansarea nu este o depășire. Articolul 45, alin. (4) din Codul Rutier precizează că „nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie”.

Devansarea se referă la situația în care un autovehicul circulă pe o bandă a drumului cu o viteză mai mare decât cea cu care se deplasează o mașină de pe același sens și trece în fața acestuia, păstrându-și banda.

Care este diferenţa dintre depăşire şi devansare

Prevederile din alin. (4) din același art. 45 din Codul Rutier „nu constituie depășire, în sensul alin. (1), situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă, în același sens de circulație”, punctându-se, astfel, delimitarea manevrei de depășire a unui vehicul sau obstacol de devansarea rezultată din conducerea unui autovehicul.

Manevra de devansare apare în situația în care „un vehicul circulă pe una dintre benzi mai repede decât vehiculele care circulă pe o altă bandă în același sens de circulație”.