Care este, de fapt, pluralul pentru complex. Cuvântul din limba română care a creat mari probleme la Evaluarea Națională 2024

de: Ștefan R. Apostol
28 06. 2024

Pe 25 iunie a avut loc prima probă de la Evaluarea Națională de anul acesta, la limba și literatura română, iar printre subiecte a fost și cel de gramatică. Dar, se apre că un cuvânt a dat mari bătăi de cap, și uni nu au știut care este, de fapt, pluralul pentru complex.

Gramatica limbii române, mai grea pentru unii decât se credea

Elevii claselor a VIII-a au avut de rezolvat la Evaluarea Națională 2024 mai multe subiecte, printre care și cele de gramatica limbii române. Dacă, inițial, se credea că vor fi simple, se pare totuși că pentru unii candidați a dat mari bătăi de cap, creându-le adevăate probleme.

De altfel, nu ar fi pentru prima oară când aflăm că unii elevi nu au fost pregătiți aproape deloc, și nu au reușit să rezolve subiectele de la evaluare, astfel făcând greşeala de gramatică. În cazul de față, vorbim de un cuvânt folosit relativ des, și anume complex, și despre care este plurarul acestuia.

Se pare că elevii care au dat examenele anunla acesta nu prea s-au descurcat, iar cuvântul a creat mari probleme la Evaluarea Națională 2024.

Care este, de fapt, pluralul pentru complex

Ar trebui să spunem de la început că, în funcție de cum este folosit acest cuvânt, va avea două forme de plurar, în funcție de semnificația cuvântului.

Spre exemplu, dacă folosim cuvântul într-o frază de genul „Acest copil are un comportament complex”, ne referim la o stare de fap. În acest caz, forma de plural va fi următoarea: „Acești copii au comportamente complexe”.

Un alt mod de a folosi același cuvânt, dar de data asta având o altă semnificație, ar fi „Această casă face parte dintr-un complex de locuințe”. În acest caz, conform normelor gramaticale, avem de-a face cu un substantiv neutru.

În situația dată, forma de plural ar fi „Aceste case fac parte din complexuri vaste de locuințe”, în sensul că vorbim de construcții.

Atenție la o altă formă de plural!

Dar, atenție, mai există o altă situație, în cazul în acre folosim cuvântul complex ca adjectiv. Aici lucrurile stau altfel, astfel că din punct de vedere gramatical, pluralul este total diferit.

Spre exemplu, „Carbohidratul este complex în construcția sa”. Dacă ne referim la aceste elemente la plural, atunci adjectivul la forma lui de plural va fi așa „Acești carbohidrați sunt complecși în construcția lor”.

Deși, aparent, cuvântul este simplu, se pare că nu este chiar așa, și din acest motiv mulți candidați la Evaluarea Națională nu au știut care este, de fapt, pluralul pentru complex.