Dacă ești în căutarea unei soluții eficiente și ieftine pentru a îți încălzi locuința, ar trebui să te gândești în primul rând la costul pe care îl presupune, dar și la avantajele diverselor sisteme de încălzire.
Una dintre cele mai eficiente soluții pentru încălzirea unei case, mai ales dacă vorbim despre zonele rurale, este încălzirea pe peleți. Este o metodă foarte ieftină și avantajoasă, pentru că are o ardere mai eficientă, dimensiuni compacte și un consum redus de peleți.
În plus, rumegușul și alte deșeuri lemnoase care sunt comprimate în granulele pe care le introduci în sistemul de încălzire sunt ecologice. Este așadar, o metodă de încălzire foarte prietenoasă cu mediul, iar nivelul de dioxid de carbon rezultat în urma arderii este foarte scăzut.
În plus, reziduurile din arderea peleților nu sunt periculoase pentru mediu și pot fi folosite ca îngrășământ în culturile agricole.
În plus, este foarte posibil să nu ai acces la rețeaua de gaz. Centrala pe lemne este destul de costisitoare, iar cea pe curent este la fel de scumpă.
În plus, centrala pe peleți este simplu de curățat, pentru că în urma peleților arși rămâne o cenușă fină. Există și cazane pe peleți cu autocurățare. Poți păstra sacii de peleți în orice încăpere sau axă.
Pentru a face un calcul aproximativ privind costurile lunare necesare încălzirii pe peleți, va trebui să ții cont de mai mulți factori, precum tipul de peleți, dar și particularități ale locuinței.
Este important ce sistem de încălzire alegi, gradul de izolare al locuinței, temperaturile exterioare, suprafața locuinței, dar și cât de cald dorești să faci în casă.
De exemplu, pentru o locuință de 100 de metri pătrați, izolată termic, poți încălzi locuința din octombrie și până la sfârșitul lui aprilie, cu o cantitate de circa 2,5-3 tone de peleți. Prețul unei tone de peleți este de aproximativ 1.000 de lei, ceea ce înseamnă că vei plăti aproximativ 400 de lei lunar.