Statisticile arată că unul din patru români are o problemă de sănătate mintală și, anual, aproape un milion de oameni din țara noastră sunt diagnosticați cu depresie. Datele actuale arată că, în 2020, depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate, la nivel mondial, după afecțiunile cardiovasculare. „Ce se întâmplă cu sufletul tău?” – este întrebarea ridicată de Lidia Fecioru, care a atins această temă într-un interviu pentru Antena 3.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat cel puțin două milioane de români cu depresie, iar aceștia sunt doar cei care au vizitat măcar o dată un medic pentru această problemă. În realitate, cifrele ar putea fi mult mai mari, pentru că, de regulă, pacienții depresivi fug de specialiști. Subiectul a fost atins recent și de bioenergoterapeutul Lidia Fecioru, într-un interviu pentru Antena 3.
„Din cauza reprimării sentimetelor, practic își reprimează emoțiile și nu își mai dea voie să primească iubirea. Nu poți să o mai faci să fie veselă, ce spui tu sunt celelalte forme de atac, ne punem în dificultate, atragem energii negative, ne creăm accidente. Avem furia foarte mare. Întrebăm de unde e forma de stres, este un virus, forma de stres este cea care îmbolnăvește organele. Cei care se ocupă de couching, scriitoarea celei mai vândute cărți de psihologie: Cum să fii fericit, s-a sinucis. Noi nu le conștiientizăm. Indiferent câte informații le dăm oamenilor, ei vor reacțioana doar atunci când vor trece printr-o situație”, a explicat specialistul.
„Cauze? Neîmplinirea sufletească, nu-și găsesc un serviciu pe care și-l doresc. Inventează ceva pentru tine, nu o sa-ți pună niciun business cineva în brațe. Duc în depresie, izolare, nu-și mai găsesc locul în socitetate și la femei se regăsește în lipsa perechii. Femeile cer mai repede ajutor”, a mai spus Lidia Fecioru.
Cât despre soluție, aceasta a subliniat că boala trebuie tratată la specialist: „Depresia vine cu o formă ușoară, de intrare în panică, insomnie. O depresie conștientizată, dacă nu este tratată la timp și a trecut pragul, nu-l știi care este, și i se pare că a supraviețuit acesteia, cu siguranță va intra iar într-o formă mai gravă de depresie. Cu simptome mult mai grave. Cu boli”.
Depresia clinică sau depresia majoră este o tulburare afectivă caracterizată de cel puțin două săptămâni de dispoziție scăzută prezentă în majoritatea situațiilor din viața de zi cu zi. Deseori este însoțită de stimă de sine scăzută, pierderea interesului pentru activități ce cândva erau plăcute, energie redusă și durere emoțională fără o cauză clară.