1 mai -Ziua Muncii este sărbătorită în mai multe țări de pe glob, inclusiv în România. Care este semnificația acestei zile și de unde a început totul?
La originea zilei de 1 mai stă o mișcare a sindicaliștilor din Chicago. Aceștia au cerut reducerea normei orare zilnice de muncă la 8 ore. Membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii), pe data de 1 mai 1886, au ieșit în stradă. Aceștia au cerut introducerea unei noi rezoluții:
„8 ore să constituie ziua legală de muncă”
Alături de aceștia au ieșit pe străzile din Chicago aproximativ 90.000 oameni din care aproximativ 40.000 erau în grevă.
Numărul manifestanților a crescut și protestele au continuat încă trei zile. Din cauză că forțele de ordine au intervenit, pe 3 mai, mai mulți muncitori au fost răniți, dintre care 4 au fost omorâți. În seara aceleiași zile a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket din Chicago.
66 polițiști au fost răniți deoarece asupra acestora a fost aruncată o bombă. Dintre aceștia, 7 au murit ulterior. Din această cauză poliția a ripostat, rănind aproximativ 200 persoane, dintre care mai multe au decedat.
Din cauza celor întâmplate, opt protestatari au fost judecați și mai multe asociații au adunat bani pentru ai apăra. Aceste asociații făceau parte din țări precum:
Această mișcare a devenit mondială și a avut ca rezultat reducerea numărului de ore muncite într-o zi la 8 ore.
După doi ani de la mișcarea, ziua de 1 mai a devenit ziua internațională a muncitorilor datorită social–democraților afiliați la așa–numita Internațională a ll–a, care au stabilit asta la Paris.
Statele Unite au avut demonstrații în perioada următoare, anual, de 1 mai. Alături au fost și alte țări europene, dar și Chile, Peru, Cuba. Apoi, în 1904, Federația Americană a Muncii, a decis să celebreze Labor Day -„Ziua Muncii”, în fiecare an, pe 1 septembrie
În Europa și în alte țări din lume, Ziua muncii a rămas să fie sărbătorită pe 1 mai. Această zi amintește de jertfa muncitorilor. Aceștia și-su dat viața pentru a obține reducerea normei orare zilnice de muncă, la 8 ore.
În România, ziua de 1 mai a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890, în vremea lui Carol I. În perioada comunistă a devenit zi națională, fiind organizate manifestații propagandistice, la care s-a renunțat după căderea comunismului. S-a continuat cu organizarea de evenimente sociale, în aer liber, perioadă în care românii își organizează mini-vacanțe, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie.