Care este cel mai mare deşert din lume. Nu este vorba despre Sahara, e abia al treilea în top, de fapt

de: Ștefan R. Apostol
21 02. 2024

Dacă cineva te-ar întreba care este cel mai mare deșert din lume, care ar fi răspunsul ? Dacă ai răspuns „deșertul Sahara”, răspunsul este parțial adevărat. Așa că, citește mai departe și află care este cel mai mare deşert din lume.

Câte tipuri de deșert există pe Terra?

Deșertul Sahara este cel mai mare deșert nepolar din lume, ceea ce înseamnă că este fierbinte și arid și extrem de ostil pentru plante și animale. Dar există și deșerturi semiaride, de coastă și reci, cunoscute și ca deșerturi polare, care sunt, de asemenea, vaste și sterile. Așadar, care sunt cele mai mari deșerturi din lume și cât de mari sunt acestea? Citește mai departe și află acest răspuns.

Vezi și: Minunea din mijlocul deșertului în Qatar. Ce legătură are acest loc cu România? FOTO / VIDEO EXCLUSIV

Pentru început este bine de aflat că sunt patru tipuri de deșert, după cum urmează:

  1. Deșerturile calde și uscate au temperaturi calde și uscate pe tot parcursul anului.
  2. Deșerturile semiaride au veri lungi și uscate, cu ceva ploi în timpul iernii.
  3. Deșerturile de coastă au cea mai mare umiditate dintre toate cele patru tipuri, dar precipitațiile sunt încă rare.
  4. Deșerturile reci sunt uscate și extrem de reci, deși zăpada și ploile abundente pe tot parcursul iernii sunt frecvente.

 

Știi care este cel mai mare deşert din lume?

Acum, revenind la întrebarea noastră, cum ai reacțona dacă ți-am spune că cel mai mare deşert din lume este Deșeertul Polar Antarctica?

Deșertul de gheață din Antarctica

Antarctica este cel mai mare continent, dar și cel mai mare deșert din lume. Acest pustiu friguros domină Polul Sud cu o suprafață masivă de 14,2 milioane de kilometri pătrați, și este, de asemenea, cel mai vânjos continent și găzduiește unul dintre cele mai aride locuri de pe Pământ, văile uscate McMurdo.

Vezi și: Cum va arăta orașul futurist dintr-un deșert american. Va costa 400 de miliarde de dolari VIDEO

Regiunea văilor uscate McMurdo este singura zonă înregistrată de pe Pământ lipsită de orice formă de viață microbiană. Pentru un spațiu atât de mare acoperit de gheață aparent nesfârșită, poate fi ciudat să afli că cel mai mare deșert din lume primește doar 2 centimetri de precipitații pe an.

Regiunea văilor uscate McMurdo

Din păcate, acest loc de frunte pe lista celor mai mari deșerturi din lume s-ar putea să nu fie blocat pentru mult timp. Odată cu schimbările climatice și nivelurile fără precedent de topire a gheții la polii Pământului, deșerturile polare precum acesta s-ar putea micșora în anii următori, ceea ce ar putea duce la creșterea nivelului mării și la o perturbare iremediabilă a acestor ecosisteme esențiale și fragile.

Pe locul doi se află Deșertul polar arctic

Regiunile polare ale Pământului găzduiesc cele mai mari două deșerturi din lume. Deșertul rece al Arcticii include tundra polară din Canada, Groenlanda și Rusia și, împreună, reprezintă al doilea deșert ca mărime din lume. Masivul deșert polar arctic de 13,9 milioane de kilometri pătrați este cu doar câteva sute de mile pătrate mai mic decât omologul său de la polul sud.

Deșertul polar arctic

Acest deșert primește puține sau chiar deloc precipitații datorită, în parte, temperaturilor extrem de scăzute și aerului uscat. Zăpada cade, dar rareori se topește. În ciuda acestor condiții, deșertul polar arctic găzduiește numeroase specii de păsări rezistente, morse și urși polari.

Deșertul Sahara, e abia al treilea în top

Atunci când vă gândiți la un deșert cu dune de nisip, cămile și o oază ocazională, probabil că vă imaginați Sahara din Africa de Nord. Sahara este cel mai mare deșert fierbinte și al treilea cel mai mare deșert din lume, cu o suprafață de 9,1 milioane de kilometri pătrați de peisaje aride și bătute de vânt.

Vezi și: Cele mai ciudate locuri de pe pământ. Ochiul Saharei, locul plin de mister care i-a uimit pe mulți

Sahara de Vest se extinde până la Oceanul Atlantic, în timp ce Sahara de Vest domină complet și partea de nord a Africii, întinzându-se spre nord de la Marea Roșie până la Marea Mediterană. În apropierea acestor sisteme de coastă, Sahara poate înregistra între 10 și 25 de centimetri de precipitații pe an. Cu toate acestea, mările de nisip din interior, care alcătuiesc cea mai mare parte a masei terestre centrale, rareori primesc mai mult de un sfert de centimetru de precipitații anuale.

Deșertul Sahara

În mod uimitor, Sahara continuă să se extindă. Un studiu din 2018 al Fundației Naționale pentru Știință a constatat că acest deșert a crescut cu 10 % din 1920. Mulți cercetători sunt de acord că această tendință va continua până când oamenii vor reduce dramatic emisiile și alte forme de poluare atmosferică.