Care este cel mai lung cuvânt care conţine aceeaşi consoană. Sigur nu te-ai gândit la el
Pe cât de grea poate părea limba română, pe atât de interesantă poate fi. Puțini știu că există o serie de cuvinte lungi care conțin aceeași consoană. Vă oferim și un indiciu, sunt formate din 10 litere. Află care sunt acestea!
Care sunt cele mai lungi cuvinte care conțin aceeași consoană?
Limba română ne poate surprinde în fiecare zi. Aceasta prezintă o serie de particularități interesante. Spre exemplu, există o serie de cuvinte lungi care conțin aceeași consoană.
Pe lângă faptul că sunt formate doar dintr-o consoană, acestea sunt și destul de lungi, fiind formate din 10 litere. Este vorba, mai exact, de cuvintele: ciocoaicei, lălăielile și loialului. Iată care este sensul acestora.
Citește și: Singurul cuvânt din limba română care începe cu ”tm”. Foarte puțini români au auzit de el
Ce înseamnă acestea?
În momentul în care întâmpinăm dificultăți cu sensul unor cuvinte, putem apela la Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Acesta ne va oferi o serie de lămuriri cu privire la sensul și forma de plural a acestora. Potrivit DEX, cuvântul ciocoaicei face referire la:
”Termen de dispreț pentru o femeie parvenită (de la sate); soție de ciocoi”
De asemenea, mai există o alte două cuvinte lungi care sunt formate doar din consoane. De data aceasta, cele două sunt formate din consoana ”l”. Este vorba despre cuvintele ”lălăielile” și ” loialului”, care fac referire la:
”Lălăielile: 1. fredonarea unei melodii cu înlocuirea textului prin silaba „la”. 2. indolență; pierdere de vreme. 3. treabă făcută încet, fără tragere de inimă.”
”Loialului: Care își îndeplinește cu cinste obligațiile asumate.”
Citește și: Cel mai lung cuvânt din limba română care conține o singură consoană. Sigur nu ştiai!
Cuvântul din limba română cu o consoană
De asemenea, există și un cuvânt care conține o singură consoană. Este vorba despre cuvântul ”acioaie”, care este format din 8 litere.
Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române, „acioaie” este denumirea dată unor obiecte alcătuite din anumite metale sau aliaje, termenul fiind unul popular, ceea ce justifică și absența sa din limbajul colocvial.
”acioaie = denumire dată unor metale sau aliaje; obiect făcut dintr-un astfel de metal sau aliaj. diferențiere – învechit – popular – aliaj sau metal (mai ales alamă, aramă, bronz) din care se fac sfeșnice, cădelnițe, clopote etc”, arată noua ediție, revăzută și adăugită, a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române.