Mihaela Bilic a venit cu noi detalii prețioase pentru toți românii. Unul din cei mai cunoscuți nutriționiști din România a oferit amănunte despre tipurile de pâine pe care le găsim în supermarket-uri. Specialistul a susținut că toate cumpărăturile trebuie să fie făcute cu grijă, mai cu seamă când achiziționăm un produs care se află des în alimentația noastră: pâinea. Care este cea mai nepotrivită alegere?
Mihaela Bilic este unul din cei mai cunoscuți nutriționiști de la noi. Aceasta oferă des sfaturi românilor în privința alimentației de care puțini țin cont. Graba și lipsa banilor îi aduc pe oameni în situația în care să cumpere orice este mai ieftin sau care are un gust bun.
Cu toate astea, ei trebuie să fie foarte atenți la eticheta produselor pe care le bagă în coșul de cumpărături. Specialistul a vorbit acum despre alimentul care se află în fiecare zi pe masa tuturor: pâinea. Toată lumea trebuie să aleagă o pâine care conține ingrediente simple, nu are E-uri, coloranți, agenți de afânare sau amelioratori de gust.
,,Ce înseamnă pâine cu etichetă curată? La ce trebuie să fim atenți când căutăm o pâine de calitate? Să conțină doar ingrediente simple, fără E-uri, coloranți, agenți de afânare și amelioratori de gust. Consumatorii doresc o pâine gustoasă, care să rămână proaspătă timp de câteva zile și să nu mucegăiască.
Iar aceste obiective pot fi atinse rapid și ieftin prin metode chimice. O pâine bună înseamnă timp și răbdare. Înseamnă făină de calitate și rețetă tradițională, cu maia naturală. O pâine bună reprezintă mândria brutarului și satisfacția consumatorului.
Cum arată o etichetă curată? Nu se folosesc premixuri, iar sortimentele de făină sunt enumerate individual, în ordinea descrescătoare a prezenței lor în produs. Singurul adaos care este permis este cel de semințe”, a susținut expertul.
Cei mai mulți sunt atenți în special la gust și preferă o pâine dulce, pufoasă și foarte densă. Află că aceasta este cea mai nepotrivită alegere. Pâinea bună are un gust ușor acid, cu miez aerat și o consistență elastică. Doar astfel de calități îți arată produsul calitativ și bun pentru familia ta.
,,Atenție, există și pâine “preparată” cu maia, în acest caz agentul de creștere este de fapt drojdia, în amestec cu maia uscată și inactivă.
Timpul de dospire este de 48-72 ore, interval necesar pentru fermentația lactică care ajută la predigestia glutenului și neutralizează o parte din fitații din făină.
O pâine buna are gust ușor acid, un miez aerat și o consistență elastică. O pâine cu etichetă curată este mai hrănitoare, mai ușor de digerat și are un indice glicemic mai mic”, a mai susținut nutriționistul Mihaela Bilic.