Care este cea mai bună pâine, de fapt. Doctorul Cezar Amititeloaie: „E uşor de digerat”

de: Mariana Olteanu
28 09. 2023

De-a lungul timpului, pâinea nu a fost privită cu ochi buni de către nutriționiști. Însă, există și câțiva medici care susțin că anumite tipuri de pâine pot avea și beneficii asupra sănătății. Care este cea mai bună pâine? Doctorul Cezar a făcut anunțul.

Care este cea mai bună pâine?

Într-un clip postat pe canalul său de Youtube, doctorul Cezar a vorbit despre cea mai bună pâine. Este vorba, mai exact, despre pâinea cu maia. Se pare că aceasta este benefică pentru digestie. Totodată, medicul subliniază și importanța ingredientelor naturale. Mai mult, acesta susține că pâinea cu maia nu lipsește din dieta sa.

„Ce este maiaua și ce beneficii are? Sunt Cezar, un medic pasionat de nutriție și un cardiolog neconformist. O perioadă am renunțat la pâine pentru că nu o tolerăm, dar de când am descoperit pâinea artizanală cu maia, am văzut că nu mai am probleme digestive și am reinclus-o în dieta mea, dar nu la fiecare masă.

Eu sunt adeptul unei diete echilibrate, mai mult contează calitatea, cantitatea și frecvența în care o consumăm. Pâinea are multe beneficii, nu doar dezavantaje cum vedem peste tot. Maiaua este un amestec fermentat de făină și apă care servește ca agent de dospire, conține drojdie naturală care fermentează carbohidrații din făină, producând dioxid de carbon și alcool.”

Citește și: Din ce este făcută pâinea cu maia, de fapt. Ingredientele care nu aveai habar că există în aluat

Beneficiile neștiute ale pâinii cu maia

Tot mai mulți români optează pentru realizarea pâinii cu maia în casă. Pe lângă faptul că buzunarul îți va mulțumi, se pare că aceasta prezintă și o serie de beneficii pentru sănătate. Pâinea cu maia are un indice glicemic scăzut și poate fi mult mai ușor de digerat. De asemenea, consumul acestui tip de pâine poate ajuta la menținerea florii intestinale dar și la menținerea greutății.

Citește și: Cum faci maia naturală pentru pâinea de casă, fără drojdie. Detaliul de care trebuie să ții cont

Ce spune doctorul Cezar?

”Iată ce beneficii are pâinea cu maia. În primul rând, e mai ușor de digerat deoarece fermentația naturală descompune glutenul. Glutenul este o proteină care se găsește în cereale cum ar fi orz, grâu sau secară. Fermentarea cu maia contribuie la o mai bună descompunere a glutenului și la o creștere a mineralelor. Pâinea cu maia are un indice glicemic mai scăzut comparativ cu pâinea convențională, ceea ce poate ajuta la menținerea nivelurilor mai stabile de zahăr în sânge.

Ajută și la menținerea greutății pâinea cu maia, de asemenea, ajută și la menținerea florei intestinale. De asemenea, are și o rezistență mai bună decât pâinea normală. Pâinea cu maia îți oferă și o senzație deosebită când o mănânci. Aluaturile sunt dospite lent, cu maia naturală, fără să conțină conservanți”, a declarat doctorul Cezar într-un videoclip pe Youtube.

Citește și: Care este cea mai sănătoasă pâine, ingredientul esențial: cu ce te ajută dacă o consumi