Dacă eşti fan ciocolată atunci despre să ştii care este, de fapt, adevărul despre acest aliment. Specialiştii spun că tot ce ştiai până acum este fals.
Data viitoare când vei mânca o bucată de ciocolată, spun nutriţioniştii, să nu te simţi vinovat pentru asta! Deşi ani de zile s-a vorbit despre faptul că acest aliment creşte nivelul colesterolului sau că îngraşă, noi studii au arătat adevărul despre “hrana zeilor”, aşa cum este denumită în latină.
Ingredientul principal al acestui deliciu este arborele de cacao, originar din America Centrală, şi a devenit cunoscut după descoperirea Americii, fiind rapid un aliment extrem de apreciat în Europa. Astăzi, ciocolata vine în sute de sortimente care mai de care mai bune. Puţini sunt, însă, cei care au habar că aduce şi diferite beneficii organismului.
Dacă până acum se credea că ciocolată favorizează apariţia coşurilor, specialiştii în nutriţie spun că nu există o dovadă ştiintifică pentru această afirmaţie. Un alt mit legat de ciocolată ar fi acela că aceasta îngraşă. Ei, bine, se pare că un consum moderat nu favorizează excesul de greutate. Un alt lucru pe care îl ştiai greşit despre acest minunat aliment este faptul că ridică nivelul de colesterol. Se pare că ultimele studii au demonstrat că grăsimile din ciocolată provin din untul de cacao, acid gras săturat care, spre deosebire de alţi acizi, nu ridică nivelul colesterolului din sânge.
Este, însă, important să alegem o ciocolată cu un conţinut ridicat de cacao, de preferat organică şi să consumăm produsele cu cât mai puţin zahăr adăugat.
Deşi nu te-ai fi gândit vreodată, ciocolata îmbunătăţeşte funcţia cerebrală, prin creşterea fluxului sanguin la nivelul acestui organ, dar şi prin stimularea memoriei. Mai mult, cercetătorii au demonstrat că aceasta ajută aparatul cardiovascular. Se pare că flavonoidele conţinute în cantităţi mari în ciocolată acţionează ca un puternic adjuvant al vaselor de sânge, cu efecte importante în menţinerea elasticităţii acestora.
Ciocolata îmbunătăţeşte performantele fizice, reduce riscul unor complicaţii în sarcină, are efect anti-îmbătrânire şi este foarte bogată din punct de vedere nutritiv: fier, magneziu, potasiu, seleniu, zinc şi fibre.
În final, ciocolata te face mai fericit! Este demonstrat ştiinţific faptul că stimulează producerea hormonului fericirii (endorfină), contribuind astfel la prevenirea depresiei.