Care era numele de fată al Elenei Ceaușescu. Porecla rușinoasă pe care o avea în copilărie Lenuța

de: Andreea Vînătoru
07 01. 2024

Elena Ceauşescu, partenera de viață a lui Nicolae Ceaușescu, a venit pe lume undeva între 1916 şi 1919, însă data sa de naștere a fost modificată din raţiuni cunoscute doar de partid. Aceasta s-a născut în satul Petreşti, judeţul Dâmboviţa, iar tatăl ei era poreclit „Briceag”. Bărbatul vindea bricege, cuie, ace, aţă, pentru a câștiga câțiva bani în plus. Și Elena Ceauşescu avea o poreclă! Iată cum i se spunea la vremea respectivă.

Porecla rușinoasă pe care o avea în copilărie Elena Ceaușescu

Puțini știu că Elena Ceauşescu provenea dintr-o familie de ţărani săraci. Tatăl ei, Nae Petrescu, și mama sa, Alexandra, aveau patru hectare de pământ şi o casă ţărănească în care locuiau. Tatăl Lenuţei Petrescu era cunoscut în satul Petrești drept „Briceag”, pentru că avea un magazin unde vindea bricege, cuie, ace, aţă etc.

La rândul său, Elena Ceauşescu avea și ea o poreclă rușinoasă. I se spunea „Păsărica”, pentru că se zvonea printre localnici că nu purta lenjerie intimă.

De ce i se spunea „Păsărica

Preotul satului a descris-o ca fiind o persoană tăcută, care prefera să-și petreacă timpul liber făcând plimbări prin pădure.

„Era subţire şi înaltă. Iar în sat, i se spunea „Păsărica”. Şi asta fiindcă nu obişnuia să poarte chiloţi”, preciza Edward Behr în lucrarea sa „Kiss the Hand You Cannot Bite”.

Pe când avea doar 17 ani, Lenuța Petrescu a decis să plece din casa părintească către Bucureşti, unde spera că-și va câștiga pâinea. Așadar, 1936 ajunge ucenică, adică muncitor necalificat la uzinele de textile Lantex.

Citește și: Felul de mâncare pe care Nicolae Ceauşescu îl cerea mereu la masa de Revelion. Nu trebuia să lipsească: „Era vai şi amar”

Lenuța Petrescu a fost adusă în Capitală de Gogu Petrescu, fratele ei mai mare. Tot atunci, ea începuse să se apropie de cercurile comuniste, datorită fratelui său. Așa a ajuns să-l cunoască pe Marin Ceauşescu, viitorul său cumnat. Gurile rele susțin că Lenuţa s-a iubit cu Marin Ceauşescu înainte să-l cunoască pe Nicolae. După această idilă, ea devenea membră a Partidului Comunist Român.

Mai mult de atât, Lenuța participa și la concursuri de frumusețe, dar nu ca și candidată. Ea reuşea să vândă, pe loc, cele mai multe cărţi poştale. Așa a fost remarcată de Nicolae Ceauşescu, cel care era deja membru al comisiei centrale a tineretului comunist.

Cum a fost atras Nicolae Ceaușescu de Lenuța lui Briceag

Pentru că era atras de Lenuța, Nicolae Ceauşescu ar fi cumpărat suficient de multe cărţi poştale în aşa fel încât Elena Petrescu să ajungă „Regina Muncii”. Acest gest a impresionat-o definitiv pe tânăra din Petrești, iar ulterior au ajuns să formeze un cuplu.

În 1940, Ceauşescu ajunge după gratii la Jilava, iar Elena își vizita pe ascuns. Atunci, le era interzis membrilor de partid să aibă legături amoroase în puşcărie, dar Nicolae ignora tot pentru Lenuţa lui „Briceag”.

A riscat tot pentru fostul lider comunist

Fostul lider comunist pleca sub pază să fie consultat de un dentist, dar se oprea la o casă conspirativă, pentru a se întâlni pe ascuns cu Lenuța. Cei doi aveau parte de momente intime, în timp ce gardianul aștepta afară.

Partidul a aflat și a lăsat-o pe Elena Ceaușescu fără locul de muncă în fabrică. Cu toate acestea, ea a rămas lângă Nicolae Ceauşescu, iar după ce acesta a ieşit din puşcărie a continuat relaţia şi a introdus-o din nou în structurile partidului. În decembrie 1947, cei doi s-au şi căsătorit civil. Atunci, Lenuța era însărcinată în luna a şaptea cu Valentin Ceauşescu. Nu au făcut petrecere mare, ci au sărbătorit cu brânză sărată şi o sticlă de rachiu.

Citește și: Ultimele fotografii cu Nicolae şi Elena Ceauşescu în viaţă: uimirea se citeşte pe chipul lor. Decembrie 1989 şi finalul celor doi