Mulți români cunosc istoria celui care a înfăptuit Mica Unire în anul 1600. Puțini știu cum îl chema însă în realitate pe domnitorul Mihai Viteazul. Se spune că, înainte de a ajunge pe scaunul de domnie, a fost atât de bogat încât putea să își permită să administreze 44 de sate.
1. Locul de naștere al domnitorului Mihai Viteazul nu se cunoaște cu exactitate.
Informațiile privind locul nașterii lui Mihai Viteazul sunt diverse. Unele voci susțin că domnitorul a venit pe lume la Târgul de Floci. Altele spun că s-a născut la Drăgoești, localitate din Râmnicu Vâlcea, după cum arată datele de la Episcopia din Râmnicu Vâlcea.
2. Mihai Viteazul a fost implicat într-un mariaj pe interes cu Doamna Stanca.
Domnitorul Mihai Viteazul s-a căsătorit, la vârsta de 26 de ani, cu Doamna Stanca. Istoricii care i-au cercetat viața personală susțin că mariajul celor doi a fost unul bazat pe interese ascunse. Doamna Stanca provenea dintr-o familie de boieri de la Izvorani.
Locul de apartenență al Doamnei Stanca, precum și poziția socială a ei și a familiei sale i-au adus domnitorului Mihai Viteazul două avantaje: putere și influență politică mai extinse.
Citește și: Ce s-a aflat la dezgroparea capului lui Mihai Viteazul. Aşa arăta voievodul, de fapt
3. Mihai Viteazul a avut multe amante, una dintre ele fiind soția lui Sigismund Bathory.
Domnitorul Mihai Viteazul a avut parte de numeroase relații amoroase. Viața sa romantică a fost intensă și tulburătoare. Istoricii spun că, printre amantele pe care le-a avut acesta, s-a numărat și partenera de viață a principelui Transilvaniei Sigismund Bathory. O chema Christerna.
4. Mihai Viteazul a făcut comerț cu vite, înainte de a deveni domnitor.
Înainte de a deveni domnitor, Mihai Viteazul avea o avere impresionantă. Unele voci spun că putea să-și permită să cumpere 44 de sate pe care să le și administreze. Alții spun că, la un moment dat, chiar a condus aceste 44 de cătune. Un boier normal putea să dețină doar 8/9 sate.
Datorită averii sale, Mihai Viteazul deținea și foarte multe vite. Se spune că, înainte de a ocupa scaunul de domnitor, acesta a făcut bani prin intermediul comerțului cu animalele amintite.
5. Numele real al lui Mihai Viteazul a fost Mihai Pătrașcu.
Înainte de a deveni domnitor, Mihai Viteazul era cunoscut sub un alt nume, numele său adevărat, pe care foarte puțini români îl cunosc astăzi. Boierului i s-a spus Viteazul datorită trăsăturilor sale fizice. Pe lângă faptul că era furios, era „lat în spate, cu ochii mari, barba măruntă și nas lung ascuțit”.
Adevăratul nume al domnitorului Mihai Viteazul, înainte ca acesta să ajungă pe scaunul de domnie, a fost, potrivit istoricilor, Mihai Pătrașcu.