21 mart. 2020 | 14:00

Care era nivelul pensiilor pe vremea lui Ceaușescu. Iată cum au evoluat din 1970 încoace

Știri generale
Care era nivelul pensiilor pe vremea lui Ceaușescu. Iată cum au evoluat din 1970 încoace
Care era nivelul pensiilor pe vremea lui Ceaușescu? Iată evoluția lor din 1970 încoace

Multe persoane de vârsta a doua ar spune că lucrurile erau mai bune pe vremea lui Ceaușescu, că totul mergea mai bine, că era liniște. Cum arătau indemnizațiile vârstnicilor și care a fost evoluția pensiilor din 1970 încoace?

Care era nivelul pensiilor pe vremea lui Ceaușescu?

Anuarele statistice din cadrul RSR arată care a fost evoluția pensiilor de-a lungul timpului. Primele date din 1970 arată că pensia în media de asigurări sociale, cu un stagiu complet, era de 898 de lei. În același an, salariu mediu pe economie era de 1.289 de lei, potrivit datelor INS. Raportul dintre pensia medie lunară și salariul mediu net era în total un procent de 69.7%, iar la finele anului trecut raportul arăta procentajul de 47.9%. Subliniem faptul că în anul 2015 salariul net a fost de 1.848 de lei, iar pensia medie era de 886 de lei.

Cu toate că datele indică un procentaj, acestea trebuie luate totuși cu reticență. De exemplu, în alte documente din anul 1990, s-au găsit date referitoare la pensii medii care nu erau în conformitate cu cele de mai sus. Una peste alta, evoluția pensiilor a fost una drastică și la extreme pentru că economia comunistă avea de susținut un număr mult mai mic de pensionari decât cel de astăzi. Azi se poate observa că salariile au crescut mai mult decât pensiile prin aplicarea inflației cumulate și a denominării din anul 2005. Față de acum 45 de ani, pensia media a crescut cu 58%, iar salariile cu 129%, arată analizeenocomice.ro.

Pensiile pe vremea lui Ceaușescu

Pensiile pe vremea lui Ceaușescu

Ce reprezenta pensia medie în urmă cu 30 de ani?

„Pensia medie reprezenta, în urmă cu 30 de ani, 3,6 coșuri de consum și la acest coș alimentar aveau acces 3,7 milioane de persoane. În anul 2014, o pensie medie reprezenta 5,3 coșuri de consum, la care aveau acces 5,2 milioane de persoane. În anul 1989, proprietatea de stat era dominantă. Acum, capitalul public este de 17%, iar cel privat ajunge la 83%. Înainte de Revoluție, prețurile erau fixate de stat, acum vorbim despre o economie de piață funcțională și cu o concurență în creștere. În anul 1989, datoria publică ajunsese la zero, iar disponibilitățile valutare erau de 1,5 miliarde dolari. Dar situația era artificială, pentru că era rezultatul politicilor economice de forțare a exporturilor și de restricționare a importurilor”
(Sursa: rfi.ro)

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc un radar
Capital.ro
Cel mai rapid dulce de post. O reţetă exotică din doar 3 ingrediente, gata în 5 minute
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se schimbă LEGEA! Ce se întâmplă cu românii care NU locuiesc la adresa din buletin
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro