Multe persoane de vârsta a doua ar spune că lucrurile erau mai bune pe vremea lui Ceaușescu, că totul mergea mai bine, că era liniște. Cum arătau indemnizațiile vârstnicilor și care a fost evoluția pensiilor din 1970 încoace?
Anuarele statistice din cadrul RSR arată care a fost evoluția pensiilor de-a lungul timpului. Primele date din 1970 arată că pensia în media de asigurări sociale, cu un stagiu complet, era de 898 de lei. În același an, salariu mediu pe economie era de 1.289 de lei, potrivit datelor INS. Raportul dintre pensia medie lunară și salariul mediu net era în total un procent de 69.7%, iar la finele anului trecut raportul arăta procentajul de 47.9%. Subliniem faptul că în anul 2015 salariul net a fost de 1.848 de lei, iar pensia medie era de 886 de lei.
Cu toate că datele indică un procentaj, acestea trebuie luate totuși cu reticență. De exemplu, în alte documente din anul 1990, s-au găsit date referitoare la pensii medii care nu erau în conformitate cu cele de mai sus. Una peste alta, evoluția pensiilor a fost una drastică și la extreme pentru că economia comunistă avea de susținut un număr mult mai mic de pensionari decât cel de astăzi. Azi se poate observa că salariile au crescut mai mult decât pensiile prin aplicarea inflației cumulate și a denominării din anul 2005. Față de acum 45 de ani, pensia media a crescut cu 58%, iar salariile cu 129%, arată analizeenocomice.ro.
„Pensia medie reprezenta, în urmă cu 30 de ani, 3,6 coșuri de consum și la acest coș alimentar aveau acces 3,7 milioane de persoane. În anul 2014, o pensie medie reprezenta 5,3 coșuri de consum, la care aveau acces 5,2 milioane de persoane. În anul 1989, proprietatea de stat era dominantă. Acum, capitalul public este de 17%, iar cel privat ajunge la 83%. Înainte de Revoluție, prețurile erau fixate de stat, acum vorbim despre o economie de piață funcțională și cu o concurență în creștere. În anul 1989, datoria publică ajunsese la zero, iar disponibilitățile valutare erau de 1,5 miliarde dolari. Dar situația era artificială, pentru că era rezultatul politicilor economice de forțare a exporturilor și de restricționare a importurilor”
(Sursa: rfi.ro)