06 nov. 2018 | 17:05

Care e distanţa corectă când te uiţi la televizor. Recomandări de la specialişti

Sănătate
Care e distanţa corectă când te uiţi la televizor. Recomandări de la specialişti

Televizorul este elementul central al unei sufragerii, iar acesta trebuie întotdeauna ales în funcție de distanța la care vă veți afla față de ecran.

În ziua de astăzi, lucrul în legătură cu care se plâng cel mai des cei care achiziționează un televizor nou este dimensiunea. Mai exact, majoritatea oamenilor care au cumpărat deja un TV ajung să regrete că nu au ales unul cu un ecran mai mare. De ce există astfel de situații? Una dintre cauza ar putea fi chiar prețul. Din dorința de a economisi cât mai mulți bani, un om ajunge să ignore diagonala unui televizor și optează pentru un model Full HD de 80 de centimetri când, de fapt, ar fi avut nevoie de unul de cel puțin 109 centimetri.

Însă cel mai des, asemenea nemulțumiri din partea utilizatorilor sunt cauzate de slaba informare a acestora în legătură cu distanța optimă la care ar trebui să se afle față de televizor. În cazul în care vă numărați printre cei care doresc să-și cumpere un televizor în perioada următoare, atunci primul lucru pe care trebui să-l știți este să nu trebuie să vă limitați la modelele mici. Întotdeauna un ecran mai mare va fi o alegere mai bună decât unul mai mic, iar dacă nu aveți de-a face cu spații reduse, nu aveți de ce să vă limitați.

Desigur, dacă alegeți un ecran de 120 de centimetri sau mai mare, va trebui să vă asigurați că stați la o distanță corespunzătoare. Dacă aceasta este mult prea mică, atunci veți putea distinge micile imperfecțiuni, iar imaginea nu va mai arăta la fel de bine. Dacă vă veți afla prea departe de TV, atunci ecranul nu va ocupa o suprafață suficient de mare din aria vizuală. Însă nu există un sistem unic prin care să poate stabili o distanță ideală, iar diverse organizații au avut, de-a lungul timpului, propriile sugestii.

Distanța optimă, în funcție de diagonală

SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers), de exemplu, susține că, pentru cea mai bună experiență, ecranul ar trebui să ocupe un unghi de 30 de grade din aria vizuală a unei persoane. Mai exact, distanța ideală dintre ochi și display-ul unui televizor cu rezoluție Full HD ar trebui să fie egală cu diagonala acestuia înmulțită cu 1.6263. Cât despre modelel 4K, deși unii susțin că nu se poate aplica același sistem, SMPTE nu a făcut nicio modificarea calculelor oficiale.

Pe site-ul celor de la THX, însă, este menționat un unghi de 40 de grade din aria vizuală pe care ar trebui să-l ocupe ecranul televizorului pentru cea mai bună experiență. Din câte se pare, această recomandare datează încă din anul 2006, iar în opinia THX, va garanta cea mai bună experiență vizuală. Dacă știți exact ce dimensiune vreți să aibă televizorul, o soluție este să împărțiți diagonala la 0,84 pentru a obține distanța optimă în cazul unui televizor cu rezoluție Full HD.

THX distanța optimă față de televizor

Desigur, nu trebuie să uităm nici de camera în care plasăm televizorul. Astfel, este important să luați în considerare numărul de pereți care înconjoară dispozitivul. Mai exact, este recomandat să țineți cont de peretele din spate și de distanța dintre acesta și televizor. În cazul în care televizorul este aproape de perete, atunci un model de 121 de centimetri ar putea fi prea mare pentru majoritatea încăperilor. În cazul în care acesta se află la o distanță suficient de mare de perete (în centrul unei camere mari de exemplu), atunci nu ar trebui să ezitați în a opta pentru modele de peste 120 de centimetri.

Indiferent de locul în care plasați televizorul într-o cameră sau de sistemul pe care îl folosiți pentru a calcula distanța pe care trebuie să o mențineți față de ecran, majoritatea optometriștilor sunt de părere că aceasta nu ar trebui să fie în niciun caz mai mică de un metru, în timp ce unii recomandă chiar un metru și jumătate.

Riscurile privitului îndelungat la TV

Lăsând la o parte orice zvonuri pe care le-ați auzit de-a lungul timpul, este important de știut că statul prea aproape de televizor nu vă va afecta vederea. Companiile au avut grijă ca noile tehnologii să prevină majoritatea problemelor din acest punct de vedere. Adevăratul inamic, însă, este durata mare de timp pe care unii dintre noi o petrecem în fața televizoarelor, activitate care poate avea o varietate de efecte neplăcute.

Iritațiile sau afecțiunile pe termen lung ale retinei se numără, din păcate, printre acestea. De asemenea, lumina albastră poate anula efectele unui anumit hormon, înlăturând senzația de somn. În astfel de cazuri, utilizatorul are impresia că poate sta treaz în continuare când organismul are, de fapt, nevoie de somn.

O problemă majoră este faptul că persoanele își fixează privirea într-un singur punct atunci când se uită la un ecran, situație în care numărul de clipiri pe minut (15-20, în mod normal), se poate reduce chiar și cu 50%. Din această cauză, lacrimile se evaporează rapid, ducând la formarea unor zone uscate, înroșirea ochilor sau chiar dureri. Unii medici susțin că ochii ar trebui tratați la fel ca mușchii. La fel ca aceștia din urmă, ochii au nevoie de perioade de odihnă după eforturi serioase și de un ”antrenament” diversificat.

Pentru a preveni situațiile dificile, medicii recomandă aplicarea unei reguli denumite 20-20-20 de către americani. Mai exact, după fiecare 20 de minute petrecute în fața unui ecran este necesară o pauză de 20 de secunde în care să fie observat un obiect aflat la o distanță minimă de 20 de picioare (aproximativ 6,1 metri).

În ciuda tuturor materialelor disponibile în acest moment, experiența personală este cel mai important lucru în alegerea unui televizor. Din acest punct de vedere, analizarea în magazin a unui model care vă interesează se poate dovedi extrem de utilă. Ce trebuie să țineți minte este că televizorul este un dispozitiv multe prea important pentru a face sacrificii mari când vine vorba de dimensiuni sau producător.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Complicațiile vieții la bloc. Certurile cu vecinii încep de la această regulă
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Certificat obligatoriu de la 1 decembrie. Anunț pentru românii cu mașini second-hand
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro