Capcana din spatele amânării ratelor. Cum se păcălesc singuri cei mai mulți români
Cumpătarea reprezintă întotdeauna varianta optimă când vine vorba de siguranța financiară. Florin Cîțu atrage atenția asupra faptului că amânarea plății ratelor nu înseamnă iertare! De aceea, recomandarea ministrului Finanțelor este ca, atunci când persoanele cu credite la bancă vor înainta cererea de amânare a plății acestora, să meargă iniţial pe o lună sau două şi apoi să extindă, doar dacă va fi cazul, pentru a nu avea probleme ulterior.
Capcana din spatele tărăgănării ratelor, cum se păcălesc românii
În momentul de față, 1,3 milioane de români au credite la bănci și circa 160.000 au restanțe. Pe cale de consecință, șeful Finanțelor îi sfătuiește pe aceștia să nu amâne ratele pe care le pot achita la timp, pentru a nu ajunge să se îngroape în datorii.
„Amânarea nu înseamnă iertare de datorii. Oamenii să fie foarte atenți când iau acestă decizie. Eu le-aș propune mai întâi să apeleze la această măsură pe o lună, două, și apoi, în funcție de cum stă situația, să se extindă pe 9 luni. Amânarea plății ratelor se va face la cererea cetățenilor. Ratele trebuie plătite până la urmă”, a declarat Florin Cîțu, pentru televiziuni.
Informații despre OUG care permite amânarea ratelor
Reamintim că, facilitatea amânării ratelor se adresează atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice, şi este şi pentru credite de consum, şi pentru credite ipotecare, nefiind niciun credit restricţionat.
„Credite ipotecare, credite de consum, credite juridice. Vor fi niște credite pe care vom pune lumină. Însă toate tipurile de credite vor avea acces. Reluarea plății se va face reeșalonat”, a punctat ministrul de Finanțe.
Guvernul va adopta astăzi o ordonanță de urgență care va permite amânarea plății ratelor pe o perioadă de nouă luni.
„Vom vedea mâine forma finală. Este important că se va face la cererea clientului, se va face o cerere către bancă, se va spune motivul şi pentru ce perioadă. Repet, toţi cei care se gândesc, să se gândească întâi la o perioadă scurtă şi apoi să extindă. (…) Perioada de 9 luni este o propunere pe care am făcut-o, e agreată, dar recomandarea mea este să nu meargă pe maxim pentru că după aceea tot trebuie să fie plătite (ratele n.r)”, a adăugat Florin Cîtu.
Pentru a beneficia de această măsură, doritorii nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la bancă, ci pot depune o declaraţie online.