Ratele la bănci se amână pentru 9 luni. Ce trebuie să faci și cui se aplică măsura

Ratele la bănci se amână pentru 9 luni. Ce trebuie să faci și cui se aplică măsura
Ratele românilor ar putea fi amânate cu până la șase luni

Veste bună pentru românii cu rate la bănci. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a anunțat că a convenit cu Banca Națională și băncile comerciale ca ratele românilor să fie amânate cu nouă luni, potrivit Digi24 Măsura este valabilă penbru toți românii care vor cere o amânare, atât persoane fizice cât și persoane juridice. Cel mai probabil această măsură ar putea fi reglementată mâine prin ordonanță de urgență.

UPDATE 

Perioada de amânare a pălății ratelor, până la nouă luni

După ce ieri, ministrul finanțelor anunța că este posibil ca amânarea plății ratelor la bănci să fie pe o perioadă de maxim șase luni, astăzi a revenit asupra deciziei. Într-o posatare pe facebook Flori Cîțu anunță că a ajus la un consens atât cu BNR cât și cu sitemul bancar, iar ratele românilor vor putea fi amânate pe o periuoadă de până la nouă luni.

„Soluția pe care am propus-o băncii naționale și sistemului bancar este una care ia în calcul mai multe elemente. Cei care doresc să aibă ratele amânate pot să o facă până la 9 luni de zile. Este un termen pe care l-am discutat cu BNR și cu sistemul bancar. Propunerea a fost agreată, vom vedea dacă așa va rămâne în ordonanță”a declarat Florin Cîțu.

Perioada de amânare a pălății ratelor, până la șase luni

Potrivit ministrului finanțelor, decizia de a amâna plata ratelor constituie un consens la nivel băncilor europene. Este un prim pas important atât pentru bănci cât și pentru clienți, mai spune oficialul. Această măsură va fi adoptată mâine, printr-o ordonanță de urgență, în ședința de Guvern. Aceasta va permite amânarea ratelor pe o perioadă mai mare decât cea a stării de urgență, având în vedere că efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus se vor prelungi.

”Cu băncile am agreat o variantă care este întinsă pe o perioadă lungă de timp. (…) Mai aproape de șase luni.”, a declarat ministrul finanțelor.

Ratele românilor, amânate prin ordonanță de urgență. Care va fi perioada și de când e valabilă
Amânarea plății ratelor la bănci o poate cere oricine

Oricine poate merge la bancă să ceară păsuire

De asemenea, Florin Cîțu a mai specificat că nu va exista niciun fel de discriminare între cei care doresc să amâne plata ratelor la bănci. Atât persoanele fizice cât și cele juridice vor putea merge la bancă, să depună o cerere și să primească acest termen de amânare.

”Nu trebuie niciun certificat, nu trebuie nimic. Cei care vor și au nevoie de păsuire pe această perioadă și va fi mai mare decât perioada de stare de urgență, vor putea să apeleze această facilitate.” a declarat Florin Cîțu

Declarația oficialului de la Palatul Victoria vine după îndelungi consultări cu reprezentanții BNR. Dar și după ce Banca Națională a anunțat că permite băncilor să amâne plata ratelor la credite. Acest lucru nu ar trebui să transforme clienții în rău-platnici, iar băncile nu mai trebuie să facă provizioane pentru ele.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI