Capcana din portbagaj. Şoferii care nu ţin cont de acest detaliu riscă amenzi de până la 725 de lei

Capcana din portbagaj. Şoferii care nu ţin cont de acest detaliu riscă amenzi de până la 725 de lei
Capcana din portbagaj care poate să te facă pasibil de amendă. La ce detalii trebuie să fii atent ca să nu fii sancționat.

De câte ori acorzi atenție reală produselor din spatele mașinii tale? O mulțime de șoferi români s-ar putea confrunta cu sancțiuni usturătoare din cauză că nu țin cont de detaliile prevăzute în Codul Rutier 2022. Autoritățile au înăsprit amenzile pentru participanții la trafic care nu respectă legea. Află în rândurile următoare care este capcana din portbagaj care poate să îți aducă amenzi în valoare de până la 725 de lei.

Capcana din portbagaj: ce greșeală faci fără să realizezi

Nu este o noutate faptul că șoferii riscă să primească amenzi usturătoare dacă nu au trusă medicală, extinctor sau triunghiuri reflectorizante în portbagajul mașinii. Codul Rutier 2022 reglementează acest aspect în termeni foarte clari. Indiferent dacă vorbim despre o mașină, un tractor sau un tramvai, toate autovehiculele trebuie să fie dotate cu echipamentele amintite.

Ordinul nr. 987/2007 vine cu specificații concrete cu privire la conținutul minim pe care trebuie să îl prezinte trusa medicală din portbagajul mașinii. Despre ambalajul trusei medicale auto știm că aceasta trebuie:

  • să asigure o etanşeitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului faţă de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;
  • să fie dimensionat corespunzător, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor din conţinutul trusei sanitare auto.

Desigur, în cazul în care trusa medicală auto lipsește, șoferii riscă să fie nevoiți să scoată din buzunare sume consistente de bani. Însă există o capcană la care, de obicei, românii nu sunt deloc atenți. Chiar și trusa medicală are termen de expirare. La fel cum se întâmplă și în cazul extinctorului.

Așa riști să fii amendat cu peste 700 de lei

Când este vorba despre un control la trusa medicală auto și extinctor, românii pot fi amendați pentru două aspecte. Primul se referă la absența unui obiect din kitul medical. Într-o astfel de situație, agenții de poliție aplică o amendă care face parte din clasa a II-a de sancțiuni și sancționează participantul la trafic cu patru sau cinci puncte de penalizare.

Tot în acest caz, șoferii pot să primească o amendă ce variază între 580 și 725 de lei. Aceeași sancțiune financiară se aplică și în cel de-al doilea caz despre care vorbeam, anume expirarea trusei medicale sau a extinctorului. Trebuie să recunoaștem că nu mulți șoferi sunt atenți la termenul de expirare al trusei medicale.

Din păcate, o astfel de neglijență este considerată tot contravenție de oamenii legii. Fapta poate să fie pedepsită cu o sancțiune financiară cupinsă tot între 580 și 725 de lei.

O trusă medicală costă, în general, minimum 30 de lei. Desigur, costul poate crește. Un extinctor pentru mașină costă aproximativ 60 de lei.

Legat de acest subiect s-a scris pe larg aici!

Urmăriți Playtech.ro și pe