„Cănuță, om sucit”: ziua în care Caragiale pare să fi ajuns la Londra. Theresa May, umilită încă o dată în Parlament

Foto: Politico.eu

Britanicii exasperează întreaga Uniune Europeană: Theresa May alături de parlamentarii conservatori spun că sunt gata de Brexit, că vor să plece din spațul comunitar, dar nu reușesc să treacă de Parlament – nici măcar parțial – acordul negociat de șefa guvernului de la Londra în vederea Brexit.

Pentru a treia oară, deputații britanici par că și-au intrat în rolul caragielean de „Cănuță, om sucit” și au respins așa-numitul Tratat de retragere care fusese încheiat în noiembrie între Londra și Bruxelles. Au fost 344 de voturi împotrivă și doar 286 în favoarea acestuia.

Deputații au respins tratatul deja de două ori: prima oară s-a întâmplat în 15 ianuarie; a urmat votul din 12 martie, care a avut aceeași soartă.

În aceste condiții, cel mai probabil Regatul Unit al Marii Britanii va părăsi UE fără un acord la 12 aprilie, condiția pusă de oficialii europeni Londrei pentru situația în care acordul Brexit este iar refuzat.

Dacă ar fi trecut de Parlament, Bruxelles-ul ar fi acceptat ca Brexitul să se producă la 22 mai.

Șefa guvernului britanic, Theresa May, a apreciat că rezultatul votului de vineri, 29 martie, este unul care va avea implicații grave.

„Singura opţiune juridică acum este aceea că Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea europeană pe 12 aprilie. Peste numai 14 zile. Nu este timp suficient pentru a conveni, a legifera şi a ratifica un acord şi totuşi Camera (Comunelor) a spus clar că nu va permite ieşirea fără un acord. Aşadar, va trebui să convenim o cale alternativă de a avansa. Uniunea Europeană a declarat clar că orice amânare suplimentară va trebui să aibă un obiectiv clar şi să fie convenită în unanimitate de celelalte 27 de state membre înainte de 12 aprilie.” Theresa May

Theresa May pregătește ieșirea fără acord, Donald Tusk anunță summit european

Comisia Europeană a transmis printr-un purtător de cuvânt că ieșirea Regatului Unit din UE este un „scenariu probabil”, că Uniunea Europeană este pregătită și că de acum și că modul în care se va produce despărțirea depinde doar de puterea politică din Marea Britanie, potrivit BBC News.

Noi decizii se așteaptă de la următorul summit european, convocat de președintele Consiliului European, Donald Tusk, la 10 aprilie.

„În urma respingerii acordului de retragere de către Camera Comunelor, am decis să convoc un Consiliu European extraordinar pe 10 aprilie. Brexit.” Donald Tusk, mesaj pe Twitter

BBC anunță a treia respingere a Tratatului de retragere Brexit negociat cu UE de Theresa May. Foto: Captură BBC

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI