Caniculă în România! ANM anunţă o vară cu temperaturi extreme, când vor creşte vertiginos temperaturile

de: Ștefan R. Apostol
26 03. 2024

Deși este mult prea devreme să vorbim despre caniculă în România, noile informații venite de la ANM, și pe baza predicțiilor celor de la Accuweather, par a anunța o vară cu temperaturi extreme. Citește mai departe și află când vor creşte vertiginos temperaturile.

ANM și Accuweather vorbesc despre caniculă în România

Suntem încă în lunile de primăvară, când vremea are capriciile ei, de la ploaie și până la valori termice variabile, cu minus sau cu plus. Dar, deși aprilie aduce temperaturi de vară, în contextul larg al vremii, ANM și Accuweather vorbesc despre caniculă în România.

Pe baza unor noi date actualizate recent, cel puțin cei de la Accuweather vorbesc despre caniculă în România, făcând și câteva predicții din punct de vedere termic. Conform acestora, începând din prima lună de vară, valorile termice vor urca la 30 de grade, cel puțin la nivelul Capitalei, spun cei de la Accuweather.

Când vor creşte vertiginos temperaturile

În aceași măsură, nici valorile minime nu vor fi mici, ci se vor încadra în jurul a 24 de grade, se mai arată în prognoza celor de la Accuweather care vorbesc despre caniculă în România.

Deși recent ANM anunța când vine primăvara cu adevărat în toată România, pentru moment nu putem vorbi de caniculă, dar în prognoza meteo anunțată de Accuweather, valorile ridicate, caniculare, vor fi resimțite începând cu luna iunie a acestui an, cu valori minime de 24 de grade, iar maxime de 30.

Din păcate, fenomenele de caniculă se vor manifesta în mai toată Europa, iar Organizația Meteorologică Mondială avertizează că există o mare probabilitate ca anul 2024 să fie un alt an cu temperaturi record.

Anul 2024, posibil un alt an cu temperaturi record

Agenția meteorologică a Națiunilor Unite lansează o „alertă roșie” în legătură cu încălzirea globală, invocând creșteri record ale gazelor cu efect de seră, ale temperaturilor solului și ale apei, precum și topirea ghețarilor și a gheții marine.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a declarat într-un raport publicat săptămâna trecută că există o „probabilitate ridicată” ca anul 2024 să fie un alt an cu val de caniculă, și a avertizat că eforturile lumii pentru a inversa tendința au fost inadecvate.

Perioada de 12 luni din martie 2023 până în februarie 2024 a depășit această limită de 1,5 grade, cu o medie de 1,56 grade mai mare, potrivit Serviciului Copernicus Climate Change al Uniunii Europene. Acesta a precizat că anul calendaristic 2023 a fost puțin sub 1,5 grade, cu 1,48 grade, dar un început de an record a împins media pe 12 luni dincolo de acest nivel.