Al doilea modul de învățare din acest an școlar se apropie de final. Elevii urmează să intre în vacanța de iarnă și se vor întoarce în bănci în ianuarie 2025. Mai urmează încă trei module de învățare, la finalul cărora elevii din clasele terminale vor susține probele la examenele finale. Ministerul Educației a stabilit calendarul probelor pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, astfel încât candidații să știe din timp când sunt programate examenele.
Anul școlar 2024-2025 a debutat pe 9 septembrie, aducând în bănci aproximativ trei milioane de elevi și preșcolari. Pentru majoritatea acestora, el se va încheia pe 21 iunie, atunci când începe vacanța de vară. Elevii de clasa a VIII-a și a XII-a încheie anul mai devreme, pentru a avea timp să se pregătească de examene. Ministerul Educației a anunțat deja calendarul examenelor naționale pentru acest an, cu unele schimbări menite să îmbunătățească desfășurarea probelor.
Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a se va desfășura mai devreme decât în anii anteriori, pentru a evita perioadele caniculare. De asemenea, pentru a reduce stresul, între probele scrise elevii vor avea o zi de pauză.
Calendarul Evaluării Naționale
Probele scrise:
Rezultate și contestații:
Elevii vor avea posibilitatea de a-și vizualiza lucrările înainte de a depune contestații, o noutate introdusă pentru a asigura transparența procesului. Repartizarea computerizată a absolvenților va avea loc pe 23 iulie 2025. Între 14 și 21 iulie, elevii vor completa opțiunile pentru admiterea la liceu.
Examenul de Bacalaureat va începe mai devreme decât în alți ani, iar candidații vor beneficia de zile de pauză între primele două probe scrise, pentru a putea da randament maxim.
Probele de competențe:
Probele scrise:
Rezultate și contestații:
Pe lângă examene, structura anului școlar aduce vacanțe planificate astfel: