Pe măsură ce ne apropiem de finalul toamnei, iar temperaturile au început să scadă în toate regiunile țării, meteorologii au emis primele estimări legate de cum va fi vremea în următoarele luni. Află când vine iarna în România. Ce spun specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie despre primele ninsori și episoade de ger din România.
Ne apropiem cu pași siguri de prima lună de iarnă. În timp ce temperaturile scad simțitor în aproape toate regiunile țării, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis primele estimări legate de evoluția vremii în lunile reci.
Joi, Gabriel Băncilă, director în cadrul ANM, le-a explicat reprezentanților prefecturilor din România ce fenomene ar putea să aducă iarna 2022-2023. Estimările prezentate, a precizat Băncilă, indică valori ușor peste mediile normale în luna decembrie, tendință ce se va remarca și în luna ianuarie.
„Ar trebui să fim cu toţii conştienţi ce înseamnă o iarnă normală în România, ce înseamnă o lună ianuarie normală în România, în niciun caz ceea ce s-a înregistrat sau ceea ce s-a semnalat din punct de vedere meteorologic în ultimii ani, şi nu mă refer neapărat la ultimii trei ani, ci cel puţin la ultimii zece ani de zile în care am înregistrat în aproape fiecare an un sezon rece mult mai blând decât ceea ce înseamnă normalul pentru ţara noastră”, a explicat reprezentantul ANM.
Directorul de la Administrația Națională de Meteorologie a subliniat că fenomenele meteo extreme – episoadele de ger, de viscol și furtunile de zăpadă – nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui tip de estimări.
„Pentru luna ianuarie, atât temperatura medie a aerului, cât şi cantităţile medii de precipitaţii se pot situa în limite normale.
Din nou, raportându-ne la celelalte estimări date publicităţii pentru această lună, semnalul pentru temperatură este mai robust, în sensul că toate modelele converg spre o lună ianuarie normală sau cu o tendinţă de temperatură medie uşor mai ridicată decât ar fi normal, în timp ce pentru zona de precipitaţii semnalul sau estimările sunt destul de împrăştiate: există şi tendinţe pentru cantităţi de precipitaţii normale, dar şi tendinţe pentru cantităţi de precipitaţii excendentare”, a adăugat el, relatează news.ro.