La începutul acestui an, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură vorbea de o criză în peste 20 de țări fără asistență urgentă. Dacă e să ne uităm la ce se întâmplă acum, la nivel global, nu suntem departe de o nouă criză, criza alimentară. Printre cei care au tras un astfel de semnal se numără și fostul ministru Petre Daea.
Lumea se află în pragul unei crize alimentare mai grave decât oricare dintre cele văzute de cel puțin 50 de ani, a avertizat ONU, îndemnând guvernele să acționeze rapid pentru a evita dezastrul.
„Este nevoie urgentă de o mai bună protecție socială pentru oamenii săraci. Recesiunea care se profilează după pandemia de coronavirus le poate pune nutriția de bază dincolo de accesul lor. Dacă nu se iau măsuri imediate, este din ce în ce mai clar că există o urgență alimentară globală iminentă.
Aceasta ar putea avea un impact pe termen lung asupra sute de milioane de copii și adulți. Trebuie să acționăm acum pentru a evita cele mai grave efecte ale eforturilor noastre de a controla pandemia.”, declara secretarul general al ONU, António Guterres, potrivit The Guardian.
Deși recoltele de culturi de bază se mențin, iar interdicțiile de export și protecționismul de care se temeau experții au fost în mare măsură evitate până acum, cel mai grav dintre efectele pandemiei și recesiunea care a urmat nu se resimte încă. Guterres a avertizat: „Chiar și în țările cu alimente abundente, vedem riscuri de perturbare a lanțului de aprovizionare cu alimente”.
Aproximativ 50 de milioane de oameni riscă să cadă în sărăcia extremă în acest an din cauza pandemiei. Efectele pe termen lung vor fi și mai grave. Alimentația deficitară în copilărie provoacă suferință pe tot parcursul vieții. Deja, unul din cinci copii din întreaga lume suferă de încetinire a creșterii până la vârsta de cinci ani. Alte milioane sunt probabil să sufere aceeași soartă dacă ratele sărăciei cresc.
Venind pe plan local, România, ca majoritatea statelor europene, este efectată pe toate planurile de pandemie. Agricultura, care și așa a fost lăsată aproape de izbeliște, suferă în această perioadă. Absorbția de fonduri structurale în agricultură este extrem de mică, iar fermierii ajung să-și vândă producțiile pe nimic.
Investițiile făcute de aceștia în agricultură, mare parte dintre ele sunt nerecuperate, iar statul nu a mai făcut nimic pentru susținerea agriculturii. Petre Daea, fost ministru la Agricultură, vorbește despre criza alimentară care ar putea veni mai repede decât ne așteptam, în România. Lipsa unei infrastructuri puternice, a sistemelor de irigații, și lipsa intervenției statului poate genera criza alimentară, de care vorbește Petre Daea:
„Aceste lucrări trebuiau făcute la timpul potrivit, în aşa fel încât să asigurăm factorul apă, factor de vegetaţie esenţial existenţei plantelor şi omenirii. Acest sistem nu a fost realizat iar factorul important de vegetaţie este sub restricţie care va determina scăderea producţiei sau inexistenţa ei pe anumite suprafeţe, datorită schimbărilor climatice.
Nu poţi să faci agricultură şi producţii fără apă şi îngrăşăminte. De aici îngrijorarea mea”, a spus Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, potrivit Antena 3.