Știați că există o lege conform cărora vecinii au voie să intre în curtea dumneavoastră fără aprobare? Mai multe detalii și cum puteți gestiona o astfel de situație în cazul în care vă confruntați cu ea, aflați în rândurile următoare.
Vecinii pot intra în curtea noastră oricând doresc, fără a ne cere voie, spune legea din România. Desigur, nu este un lucru tocmai plăcut ca cineva să treacă prin curtea noastră oricând, fără aprobare.
În unele situații trebuie să trecem prin curtea altcuiva pentru a ajunge la casa noastră, dar există câteva reguli de conviețuire pe care trebuie să le respectăm.
În Codul Civil regăsim dreptul de trecere, iar legea proprietății stabilește ce se întâmplă atunci când un proprietar nu are posibilitatea de a intra în propria curte din drumul public.
Articolul 617 din Codul Civil are un subcapitol intitulat „Dreptul la trecere”, care ne spune că „proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu”.
Prin urmare, atunci când proprietarul nu are acces direct către drumul public, acesta are dreptul să treacă prin curtea vecinului său pentru a ajunge în propria curte, dar trecerea lui trebuie să aducă o minimă stânjenire vecinului.
Există și câteva excepții de la aceste reglementări din Codul Civil. De exemplu, în cazul în care curtea are ieșire la calea publică pe un drum ce poate deveni practicabil, prevederile din art. 617 nu mai sunt valabile, dacă se efectuează cheltuieli rezonabile din partea proprietarului.
Proprietarul poate investi o sumă rezonabilă pentru a-și face accesul către drumul public, dacă acest lucru este posibil, și nu îi mai este asigurată trecerea prin curtea vecinilor pentru a ajunge la a sa.
În același timp, un alt punct important din lege pe care ar trebui să-l cunoașteți, este faptul că, dacă mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea trebuie să se facă pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puține prejudicii.