Astăzi, 8 aprilie, are loc prima eclipsă totală de Soare din 2024, fiind o eclipsă totală de Soare vizibilă din America de Nord. Aceasta vine la două săptămâni după eclipsa e Lună prin penumbră din 25 martie 2024, care a putut fi observată din vestul Europei și al Africii, Atlantic, America de Nord, America de Sud și Pacific. Dar când va avea loc următoarea eclipsa de soare în România?
Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 va fi totală în unele zone din Mexic, SUA și Canada, iar în Pacific, America de Nord, America Centrală și nordul Atlanticului va fi parțială.
Această eclipsă de Soare nu se va vedea din România sau Europa. Umbra Lunii va traversa zone populate și ușor accesibile, așa că fenomenul va fi foarte observat în zonele mai sus menționate.
Pe 8 aprilie, eclipsa de Soare va fi foarte vizibilă. Aceasta va ajunge pe coasta Pacifică a Mexicului la ora 11:07.
Apoi, eclipsa va intra în Statele Unite prin Texas și va traversa state precum Oklahoma, Arkansas, Missouri și Tennessee, continuând prin Illinois, Kentucky și altele, ajungând apoi în coasta atlantică a Newfoundland, Canda, în jurul orei 17:16.
În România, următoarea eclipsă totală de Soare care va putea fi văzută va avea loc pe 3 septembrie 2081, asta în timp ce eclipsa totală solară a fost observată în 1999, pe 11 august.
Eclipsele solare totale vizibile din România sunt fenomene rare care se petrec la intervale de peste 100 de ani.
Dar eclipsele parțiale de Soare sunt mai frecvente. Următoarea de acest fel va fi pe 2027, 2 august. Luna va acoperi jumătate din discul solar, lucru care va fi vizibil din România.
Alte eclipse parțiale care vor putea fi observate din România sunt pe 1 iunie 2030, când Soarele va fi acoperit în proporție de 83% și pe 20 arie 2034, când acoperirea va fi de 24%.
Eclipsele solare apar atunci când Soarele, Luna și Pământul se aliniază, fie complet, fie parțial. În funcție de modul în care se aliniază, eclipsele oferă o vedere unică și incitantă a Soarelui sau a Lunii.
O eclipsă solară apare atunci când Luna trece între Soare și Pământ, proiectând o umbră pe Pământ care blochează complet sau parțial lumina Soarelui în anumite zone.
Acest lucru se întâmplă doar ocazional, deoarece Luna nu orbitează în același plan exact ca Soarele și Pământul. Momentul când acestea sunt aliniate este cunoscut sub numele de sezon al eclipselor, care se întâmplă de două ori pe an.
O eclipsă solară apare atunci când Luna trece între Soare și Pământ, proiectând o umbră peste părți ale Pământului și blocând fața Soarelui pentru observatorii din acele locații.
Cu excepția momentelor trecătoare de totalitate în timpul unei eclipse solare totale, observatorii ar trebui întotdeauna să folosească ochelari de eclipsă sau o metodă alternativă sigură de vizualizare a Soarelui.
O eclipsă solară totală apare atunci când Luna trece între Soare și Pământ, blocând complet fața Soarelui. Persoanele aflate în centrul umbrei Lunii când aceasta lovește Pământul vor experimenta o eclipsă totală.
Cerul se va întuneca, ca și cum ar fi zori sau asfințit. Dacă vremea permite, persoanele aflate în calea unei eclipse solare totale pot vedea coroana Soarelui, atmosfera exterioară, care altfel este de obicei acoperită de fața luminoasă a Soarelui.
O eclipsă solară parțială apare atunci când Luna trece între Soare și Pământ, dar Soarele, Luna și Pământul nu sunt perfect aliniate. Doar o parte din Soare va părea acoperită, dându-i o formă de semilună. În timpul unui eclipse solare totale sau inelare, persoanele în afara zonei acoperite de umbra interioară a Lunii văd o eclipsă solară parțială.