Foarte mulți români preferă să consume legume din propria grădină. Însă, uneori, aceștia întâmpină o serie de provocări. Spre exemplu, multe persoane au întrebări vis-a-vis de perioada în care trebuie scoasă ceapa. Iată ce spun grădinarii experimentați! Acesta este cel mai bun moment.
Recoltarea cepei este un proces mai complex decât pare. Acesta este influențat de o mulțime de factori. Printre aceștia se numără tipul de ceapă, condițiile climatice locale dar și preferințele personale. Însă, oricât de complicat ar putea părea procesul, efortul va merita.
Citește și: Cum poți să tai ceapă fără să plângi. Trucul extrem de simplu pe care e bine să-l știi
Legumele au nevoie de foarte multă atenție. Nici ceapa nu face rabat de la această regulă. Când se apropie perioada de recoltare trebuie să observați cu atenție bulbii. Când aceștia sunt fermi și încep să se usuce, însemană că ceapa poate fi recoltată.
Citește și: Ce este interzis să plantezi lângă ceapă în curte. Se va strica recolta
Un alt semn că ceapa este gata de recoltat este reprezentat și de frunzele maronii. Când aceasta prezintă aceste semne, atunci puteți să o recoltați.Grădinarii vă sfătuiesc să recoltați ceapa într-o zi uscată și însorită. Este necesar ca solul să fie uscat. În acest fel, calitatea cepei nu va fi afectată.
De asemenea, este indicat să nu vă folosiți de o sapă, în momentul în care scoateți ceapa din grădină. O puteți smulge din sol. Dacă nu reușiți, puteți apela la ajutorul unei lopeți. După ce ați scos ceapa este recomandat să o lăsați minim o zi pe sol pentru a se usca. Când timpul a trecut, puteți scutura cepele de pământ și ulterior să le tăiați tulpina.
Lăsați ceapa să se usuce într-un loc aerisit și umbros. Puteți pune ceapa în pivniță sau în cămară, abia în momentul în care stratul acesteia devine ușor uscat și cartonat la atingere. Pentru a vă bucura mai mult timp de ceapă, puteți să o puneți în saci de iută sau în recipientele care au aerisire. În caz contrar, aceasta riscă să se strice, iar toată munca voastră va fi de prisos. Dacă veți cont de aceste recomandări, vă veți putea mai mult timp de ceapă.
Citește și: Ceapa putrezește în grădină? Ce trebuie să faci neapărat