25 sept. 2023 | 23:09

Când trebuie să pui sosul de roșii în zacuscă, de fapt. Secretul lui Chef Nicolaie Tomescu: l-a preluat de la bunici

Utile
Când trebuie să pui sosul de roșii în zacuscă, de fapt. Secretul lui Chef Nicolaie Tomescu: l-a preluat de la bunici
Când trebuie să pui sosul de roșii în zacuscă, de fapt. Secretul lui Chef Nicolaie Tomescu: l-a preluat de la bunici

Zacusca este un preparat deja banal, pentru că multe gospodine știu să îl pregătească. Este nelipsit din cămara românilor și este extrem de apreciat. Este important să o gătim așa cum trebuie, ca la carte și să urmăm rețetele îndeaproape. Chef Nicolaie Tomescu a dezvăluit un secret pe care îl știe de la bunicii lui și cere face zacusca delicioasă.

Când se pune bulionul în zacuscă

Zacuscă este una dintre cele mai iubite și apreciate mâncăruri tradiționale din România. Această delicatesă aromată și gustoasă este pregătită în mod tradițional toamna, când legumele proaspete sunt în abundență.

Dacă vreți un preparat ca la carte, ar fi bine să urmați îndeaproape rețeta și să urmați fiecare pas. Conform celebrului chef Nicolaie Tomescu, foarte important este să știm când să adăugăm roșiile în compoziție.

  • 2 kg de ardei roșii
  • 1 kg de vinete
  • 1 kg de roșii sau sos de roșii
  • 500 g de ceapă
  • 6 căței de usturoi
  • 250 ml de ulei de floarea-soarelui
  • 2 linguri de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 linguriță de piper negru măcinat
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • 1/2 linguriță de boia de ardei iute (opțional, pentru cei care iubesc zacusca picantă)

Conform bucătarului, roșiile sau sosul de roșii se adaugă abia la final, după ce se pregătesc toate legumele. Astfel, după ce s-au călit toate ingredientele, adaugă și roșiile și mai lasă pe foc încă 25-30 de minute.

Cei mai importanți pași în zacuscă

Spălați și curățați legumele. Începeți prin a spăla bine ardeii, vinetele, roșiile și ceapa. Apoi, curățați ardeii de semințe și cotoare, tăiați vinetele în bucăți mici și îndepărtați partea superioară a roșiilor. Ceapa trebuie tăiată mărunt, iar usturoiul se curăță și se presează.

Află și: Ce să pui în zacusca de legume ca să iasă gustoasă. Gospodinele folosesc rețeta asta de 50 de ani

Pentru a aduce un gust bogat și a reduce conținutul de apă al legumelor, este important să le coaceți în cuptor. Așezați ardeii, vinetele și roșiile pe o tavă de copt și coaceți-le la 180 de grade Celsius timp de aproximativ o oră. Asigurați-vă că le întoarceți din când în când pentru a le coace uniform. După ce sunt gata, scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcească.

Într-o cratiță mare, încălziți uleiul de floarea-soarelui și adăugați ceapa tăiată mărunt. Căliți ceapa până devine aurie și transparentă. Adăugați usturoiul presat și amestecați timp de aproximativ un minut, până când acesta își eliberează aroma.

După ce legumele coapte s-au răcit suficient, îndepărtați pielea de pe ardei și roșii. Apoi, tăiați-le în bucăți mici. Puneți-le în cratița cu sosul de ceapă și usturoi

Cum să faci o zacuscă perfectă

Adăugați sare, zahăr, piper, boia de ardei dulce și, opțional, boia de ardei iute, în cratiță cu legumele. Amestecați bine toate ingredientele și gătiți zacusca la foc mic timp de aproximativ o oră, amestecând din când în când, până când compoziția se reduce și capătă o consistență omogenă.

Citește și: Când se pune sarea în zacuscă. Secretul pentru un gust special şi o consistenţă aparte

Spălați bine borcanele de sticlă și capacul și sterilizați-le. Turnați zacusca fierbinte în borcanele sterilizate, lăsând un spațiu mic în partea de sus pentru a evita acumularea de aer.

Închideți ermetic borcanele cu capacul și așezați-le cu fundul în sus, pentru a se răci lent. După ce zacusca s-a răcit complet, păstrați borcanele într-un loc răcoros și întunecat.

Zacusca se va păstra în aceste condiții timp de câteva luni și va deveni chiar mai gustoasă cu timpul. Dacă urmați acești pași și folosiți ingrediente de calitate, nu veți da greș.

 

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Înșelătoria din magazine la care sunt expuși toți românii. Se pierd bani grei
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
S-a dat ordin de la Guvern. Se aplică în toată România până la 30 iunie 2025
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DONALD TRUMP, anunț înainte de a PRELUA FUNCȚIA. PREȘEDINTELE SUA a CONFIRMAT
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Echipa aurie a câștigat ieri battle-ul. Eliminare șocantă pentru Chefi, diseară: „N-am văzut un om să plângă în hohote ca acum”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro