Când trebuie să porneşti centrala termică. Temperatura care trebuie să fie afară, de fapt
Suntem la nici două săptămâni de prima lună de iarnă, iar valorile termice au mai scăzut afară, deci și în casă. Dar, dacă ai centrală, este bine de știut când trebuie să porneşti centrala termică, dar și cam care ar trebui să fie temperatura afară, de fapt. Citește mai departe și vei afla toate aceste detalii importante.
Nici două săptămâni de prima lună de iarnă
Toamna este pe final, dar nu este prea devreme să ne gândim la iarnă, mai ales că aceasta ar putea fi radical diferită de cea din ultimii ani din cauza fenomenului El Nino.
Citește despre: Când va ajunge fenomenul El Nino în România. Anunțul momentului făcut de ONU
Iarna aceasta va fi prima în câțiva ani în care se vor simți efectele fenomenului, spun specialiștii, care are un impact considerabil asupra vremii în timpul celor mai reci luni ale anului.
Fenomenul despre care s-a tot vorbit în ultima vreme, El Nino, este una dintre cele trei faze, care urmărește schimbările de temperatură a apei în Oceanul Pacific ecuatorial, care pot avea efecte de undă asupra modelelor meteorologice din întreaga lume.
Faza apare atunci când temperaturile acestor oceane sunt mai ridicate decât în mod normal pentru o perioadă îndelungată.
Asta înseamnă că, deja, se resimt valori termice ceva mai scăzute, iar asta înseamnă că acesta este momentul când trebuie să porneşti centrala termică, când vei fi nevoit să ai căldură suficientă în spațiul de locuit.
Dar, dacă nu ai fost curios să știi până acum, îți spunem noi când trebuie să porneşti centrala termică. În același timp îți vom spune și despre temperatura care trebuie să fie afară, de fapt, așa că citește mai departe.
Află când trebuie să porneşti centrala termică
În primul rând, vorbim despre care este cea mai bună lună pentru momentul când trebuie să porneşti centrala termică.
Ei bine, în acest caz, avem experți la dispoziție, care spun că, în general, când trebuie să porneşti centrala termică este atunci când temperatura de afară începe să se răcească în mod constant, iar această perioadă se încadrează de obicei între sfârșitul lunii septembrie și mijlocul lunii octombrie, sunt de părere specialiștii.
Vezi despre: Setarea de la centrala termică de apartament care reduce factura. Butonul pe care puțini români știu să-l folosească
Până la sfârșitul lunii octombrie, este, de fapt, data când trebuie să porneşti centrala termică. Chiar și cei mai curajoși dintre noi vor avea încălzirea centrală pornită, mai spun specialiștii în domeniu.
Dar, cum facturile au crescut, mulți preferă să facă asta atunci când, într-adevăr, frigul de afară se resimte acut în interior.
Care este temperatura care trebuie să fie afară, de fapt
Dacă vobim de temperatura de afară, majoritatea au căzut de comun acord că aceasta va trebui să fie undeva în jurul valorii de 15 grade, cel puțin.
Cât de mult trebuie să scadă temperatura exterioară pentru a genera aceste temperaturi interioare depinde de diverși factori, inclusiv de izolarea casei, de izolarea fonică, de rezistența la proiecte, de geamurile duble, de cantitatea de lumină solară directă pe care o primiți și de tipul de sticlă de la ferestre.
Unele case au geamuri speciale care reflectă radiațiile infraroșii generatoare de căldură înapoi în încăpere. Astfel, într-o zi însorită, temperatura exterioară ar putea fi substanțial sub 18 grade, chiar dacă temperaturile interioare sunt ridicate.
Citește și: Unde se poate monta centrala termică. Locul din casă în care nu trebuie să o instalezi sub nicio formă
Valoarea medie a temperaturii este de 18 gradeDar, conform Organizației Mondiale a Sănătății, recomandarea esteca oamenii obișnuiți să își mențină locuințele la o temperatură de 18 grade sau mai mare. Pentru cei tineri sau bătrâni, sau care suferă de o boală, aceasta recomandă o temperatură interioară minimă de 21 de grade.
OMS spune că orice temperatură interioară cuprinsă între 18 grade și 23 de grade ar trebui să fie suficientă pentru a menține sănătoși oamenii care poartă haine adecvate.
Temperaturile mai scăzute de 18 grade pot pune în pericol persoanele cu anumite afecțiuni pulmonare, în special temperaturile sub 16 grade.
Concluzia despre când trebuie să porneşti centrala termică
Deși, pentru moment, nu putem vorbi de valori termice extrem de scăzute, având în vedere că în aceste zile sunt anunțate până la 30 de grade, cu toate astea este bine de știut când trebuie să porneşti centrala termică și care este temperatura care trebuie să fie afară, de fapt.
Dacă simți că este deja mult prea rece, atunci va trebui să faci compromisul de a porni, relativ mai devreme, centrala termică, pentru a avea căldură în casă, în ciuda costurilor ridicate din această perioadă la facturile la gaze.