Înainte de a lua lopata de grădinărit, semințele și îngrășămintele, este important să stabilești dacă este momentul potrivit pentru a planta flori, legume, iarbă și multe altele. Procedând astfel, vei economisi timp, apă și resurse pe termen lung și, totodată, vei avea certitudinea că plantele „se vor face”. Iată când este momentul prielnic pentru a le planta.
Plantarea răsadurilor sau a semințelor înainte ca mediul solului să devină ideal este un motiv comun pentru care noii grădinari renunță după primul an. Deși ne-ar plăcea să ne putem baza doar pe calendar, trebuie să luăm în considerare mai mult decât o dată anume dacă vrem ca semințele să germineze și plantele tinere să se dezvolte.
Această activitate necesită multă răbdare, așa că, deși este tentat să alegi o dată anume pentru plantare, trebuie să iei în considerare și alte aspecte, cum ar fi temperatura solului.
Dacă ultima dată de îngheț preconizată în zona ta este în aprilie, dar temperaturile medii au fost sub normal, temperatura solului nu va fi suficient de caldă pentru a permite germinarea.
Prin urmare, semințele vor rămâne la locul lor până când pământul se va încălzi, dar sunt șanse să putrezească în acest timp. Dacă plantezi răsaduri, rădăcinile reci vor ține planta în stagnare, ceea ce va duce la șocuri și la recolte slabe. Așadar, pentru a te asigura că ai o grădină bogată, așteaptă până când solul este la temperatura potrivită înainte de a planta, indiferent de data din calendar.
Aceasta nu fluctuează foarte rapid, fapt pentru care este un factor decisiv mai precis pentru plantare. Plantele au nevoie de diferite temperaturi ale solului pentru a crește, la fel ca și semințele pentru germinare. Culturile de sezon rece, cum ar fi salata și ridichile, pot tolera temperaturi de până la 35 de grade.
În schimb, legumelor de vară, cum ar fi roșiile și ardeii, le plac mult mai calde, cel puțin 60 de grade. Un termometru pentru sol este cel mai bun mod de a afla temperatura solului, însă în lipsa acestuia poți folosi și un termometru digital.
Asigură-te că îl înfingi cel puțin 10 cm în sol pentru a obține o citire exactă. Suprafața solului beneficiază de încălzirea solară și se schimbă mult mai frecvent decât straturile mai adânci.
Citește și: Distanța la care să plantezi varza în grădina ta. Detaliul care face diferența