Când sunt Rusaliile în 2024. Pe ce dată pică anul acesta
Când sunt Rusaliile în 2024? Știm că anul acesta, Paștele cade pe 5 mai. Rusaliile sunt la 50 de zile de la învierea Domnului și este o sărbătoare importantă pentru români, fiind și o zi liberă legală. Rusaliile vin cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă an de an.
Semnificația Rusaliilor
Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine și se celebrează încă din perioada Sfinților Apostoli.
Există referiri la această sărbătoare în scrierile Sfântului Apostol Pavel și ale Sfântului Luca.
Despre Rusalii scrie și în Constituțiile Apostolice și în operele unor părinți ai bisericii din primele secole.
Vezi și: Ce se dă de pomană de Rusalii. Alimentele care nu trebuie să lipsească
Acestei sărbători i se mai spune și Cincizecimea și până în secolul al IV-lea era sărbătorită marcând două evenimente: Înălțarea Domnului și Pogorârea Sfântului Duh. Apoi, începând cu anul 400, sărbătoarea s-a stabilit ca fiind în a 50-a zi după Paște, așa cum se întâmplă și acum.
Sărbătorii i se mai spune și Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Rusalii vine de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, o zi dedicată cultului morților.
Apoi creștinii au adoptat acest obicei transformând sâmbăta de dinaintea Rusaliilor într-una specială pentru pomenirea celor morți.
În această zi se împart diferite preparate și vase în numele celor adormiți. Apoi, de Rusalii se împarte pentru cei vii.
Vezi și Ce semnificație au Rusaliile. Istoric, tradiții și obiceiuri
În duminica de Rusalii se împodobesc casele cu ramuri verzi și flori – fie ramuri de nuc sau tei.
Când sunt Rusaliile în 2024
Anul acesta, Rusaliile sunt pe 23 iunie, la fix 50 de zile de la Paște. Românii au liber și luni, 24 iunie, a doua zi de Rusalii.
Citește și 8 tradiții și obiceiuri de Rusalii. Un obicei vechi de sute de ani se face și astăz
În această zi există o serie de obiceiuri și tradiții pe care românii le respectă an de an. Oamenii duc la biserică crenguțe de tei sau de nuc pentru a fi sfințite, apoi le agăță la poartă sau la ușa de la intrare.
În unele zone se folosesc frunze de leuștean, usturoi și pelin. Oamenii poartă aceste plante în buzunare ca să nu fi „luat din Rusalii” sau blestemat de Iele.
La sate, în această zi se adună ierburi de leac, pentru că se spune că puterile vindecătoare sunt în vigoare doar dacă. Ierburile sunt culese până în ziua de Sânziene.
Vezi și: Ce să nu faci în ziua de Rusalii. Aduci ghinionul și sărăcia la tine în casă
Fiecare zonă în parte are propriile obiceiuri. În zona Olteniei este Dansul Călușarilor, în satele transilvănene se păstrează tradiția Împăratul boului, iar în Maramureș după Rusalii se practică „udatul nevestelor”.
Ce să nu faci de Rusalii
Se spune că de Rusalii nu e bine să mergi la câmp sau să muncești pământul, pentru că vei fi pedepsit de iele.
De asemenea, în această duminică nu se intră în vie, nu se scaldă oamenii și nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri ori fântâni, pentru că se spune că poți întâlni spirite rele.
Sub nicio formă nu se muncește în această zi, iar cine o va face va fi pedepsit de iele. Totodată, nu se spală și aduce ghinion să te cerți cu alții.