23 apr. 2024 | 10:59

Când sunt Floriile în 2024. Pe ce dată pică

Diverse
Când sunt Floriile în 2024. Pe ce dată pică
Ce se face în această zi

Floriile sunt una dintre sărbătorile dinainte de Paște și semnifică intrarea lui Iisus în Ierusalim, cu o săptămână înainte de a fi răstignit. Dar când sunt Floriile în 2024? Această sărbătoare nu are dată fixă, ci este celebrată în Duminica dinaintea Paștelui. Duminica Floriilor marchează ultima săptămână a lui Iisus în viața pământească. După aceasta, urmează Săptămâna Patimilor.

Semnificația Floriilor

Creștinii se pregătesc pentru Duminica Floriilor, care onorează ultimele zile ale lui Iisus pe pământ, procesul său și crucificarea.

Duminica Floriilor este o celebrare a creștinismului în întreaga lume și o comemorare a morții și învierii lui Iisus.

După prima celebrare din evanghelii, prima Duminică a Floriilor înregistrată datează din secolul al IV-lea, în Ierusalim. Ceremonia nu a fost introdusă în creștinismul occidental decât în jurul secolului al IX-lea.

Potrivit evangheliilor, Iisus a călărit pe un măgar în Ierusalim și oamenii l-au întâmpinat ca pe regele lor, crezând că îi va elibera de asuprirea romană. Zile mai târziu, a fost crucificat.

Cartea lui Luca notează că atunci când Iisus s-a apropiat de mulțimea care îl aclama, a văzut că oamenii săi doreau pace politică, dar aveau nevoie disperată de „pace spirituală”.

Duminica Floriilor vobeește despre călătoria în care Dumnezeu a salvat lumea prin moartea și învierea lui Iisus.

Ramurile mari și lungi de palmier erau comune în Țara Sfântă, În timpurile antice, ele simbolizau bunătatea și victoria. Se spune că oamenii le-au așezat la picioarele lui Iisus când a venit în Ierusalim.

Când regii veneau în oraș sau când războinicii cuceritori veneau, erau întâmpinați cu ramuri de palmier, pe care le aruncau pe pământ în fața lor.

Și în timpul Jocurilor Grecești, câștigătorii erau întâmpinați cu aceste ramuri, a adăugat el.

Regii cuceritori călăreau în mod obișnuit pe armăsari, așa că faptul că Iisus călărea pe un măgar a contravenit normei. Măgarul era un simbol al păcii, dar reprezenta și împlinirea unei profeții din Zaharia 9:9.

„Împăratul tău vine la tine, drept și victorios, smerit și călare pe un măgar, pe un mânz, mânzul unei măgărițe”, spune capitolul.

Măgarul este și un simbol al umilinței. În această zi, oamenii merg la biserică pentru a sfinți ramuri de salcie și apoi le așează în dreptul porții sau al ușii de la intrare.

Când sunt Floriile în 2024. Pe ce dată pică

În 2024, Duminica Floriilor cade pe 28 aprilie. Apoi, începe Săptămâna Patimilor și urmează Paștele, pe 5 mai, duminică. 

În 2025, Floriile pică pe 13 aprilie, iar Paștele pe 20 aprilie, la o săptămână distanță. 

De Florii, oamenii obișnuiesc să meargă la Biserică pentru slujbă, dar și pentru a bencuvânta ramurile de salcie pe care apoi le agăța la ușă. Salcia se spune că are puteri nebănuite și ferește oamenii de necazuri și boli. 

Oamenii se pregătesc de Săptămână Mare, însă în această zi este dezlegare la pește și se obișnuiește să se dea de pomană celor nevoiași.

Oamenii merg la biserica și pentru a sfinți bucatele care urmează să fie date de pomană. Acestea trebuie să includă neapărat pește și vin, fiind două alimente la care este dezlegat.

Totodată, se spune că așa cum va fi vremea de Florii, va fi și în ziua de Paște.

Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Salată de conopidă, rețeta care a făcut furori pe internet. E delicioasă și se prepară în doar câteva minute
Click.ro
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Reguli stricte pentru acești șoferi. Această modificare la mașină, greu de făcut
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Vestea serii despre Maria Ciobanu. Ionuț Dolănescu a făcut anunțul trist
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Se dau 25.000 de LEI PENSIE LUNARĂ pentru români! EXISTĂ o CONDIȚIE
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro