Când sunt Floriile în 2023. Pe ce dată pică și ce este bine să faci

de: Dana Cazacu
09 02. 2023

Duminica Floriilor, care este duminica dintre Duminica Paștelui și începutul Săptămânii Mare pentru creștini. Este o zi de sărbătoare care comemorează intrarea lui Isus în Ierusalim pe un măgar. Aceasta se sărbătorește în fiecare an cu o săptămână înaintea Paștelui. Deoarece Paștele nu are o dată fixă, la care se sărbătorește, nici Floriile nu se sărbătoresc pe o dată anume, aceasta fiind strâns legată de Paște. Iată așadar, când sunt Floriile în 2023.

Sărbătoarea Floriilor, semnificație

Cu doar câteva zile înainte de răstignirea Sa, Iisus Hristos a fost primit de o mulțime de iubitori ai săi la intrarea sa în Ierusalim pe spatele unui măgar tânăr. Credincioșii, când l-au întâlnit și-au întins înaintea lui hainele și ramurile de măslin.

Când El și apostolii Săi s-au apropiat de orașul Ierusalim, Le-a poruncit să meargă în satul din apropiere și să-i aducă măgarul tânăr care era legat la intrarea în sat. Dacă erau întrebați, ei trebuiau să spună că aceasta a fost voia lui Dumnezeu. Când oamenii au aflat că măgarul este pentru Isus, nu i-au împiedicat pe apostoli săi să îl ia. I-au dat măgarul, iar El a intrat solemn în Ierusalim. Vestea învierii lui Lazăr a ajuns deja înainte și mii de oameni au mers să-l întâlnească.

Când sunt Floriile în 2023

Numele de Duminica Floriilor provine de la ramurile de măslin pe care mulțimea le împrăștia pe pământ în fața lui Isus în timp ce acesta intra în Ierusalim.

Multe biserici de astăzi sărbătoresc ziua cu alte ramuri de la alți copaci, cum ar fi: tisă, salcie și dafin, deoarece în multe climate nu poate crește măslinul.

Data la care se sărbătoresc Floriile în 2023

Imnul Floriilor

Sărbătoarea Floriilor are și un imn. Troparul Sărbătorii reprezintă un scurt imn, care indică faptul că învierea lui Lazăr este o prefigurare a Învierii lui Hristos:

,,O, Hristoase, Dumnezeul nostru,
Când l-ai înviat pe Lazăr din morți înaintea Patimilor Tale,
ai confirmat învierea universului.
De aceea, ne plac copiii,
purtăm steagul triumfului și al biruinței
și strigăm către Tine, biruitorul morții,
Osana în cei de sus!
Binecuvântat este Cel ce vine
în Numele Domnului.”

Citește și Cele mai frumoase urări de Florii. Ce să le transmiți prietenilor și rudelor

Tradiții de Florii 2023

Ortodocșii sărbătoresc această zi cu bucurie, dar conștientizând că evenimente foarte triste urmează. Unele biserici dau ramuri mici de salcie la sfârșitul slujbei, care sunt apoi păstrate în colțul icoanei de acasă.

Postul este modificat din cauza naturii triumfătoare a Duminicii Floriilor, iar peștele este permis. Peștele prăjit cu mămăligă și sos de usturoi reprezintă o mâncare tradițională, dar se poate servi orice peste.

Când pică Floriile în 2023 și în următorii ani

Floriile sunt o sărbătoare creștină mobilă care cade întotdeauna în duminica dinaintea Duminicii Paștelui. Se mai numește și Duminica Patimilor.

Deoarece Floriile sunt sărbătorite cu șapte zile înaintea sărbătorii Învierii Domnului, în acest an creștinii ortodocși o sărbătoresc pe data de 9 aprilie 2023. Iată pe ce dată va pica aceasta sărbătoare la creștinii ortodocși, în anii următori:

  • Duminică, 28 martie 2024
  • Duminică, 13 aprilie 2025
  • Duminică, 5 aprilie 2026
  • Duminică, 25 aprilie 2027
  • Duminică, 9 aprilie 2028
  • Duminică, 1 aprilie 2029
  • Duminică, 21 aprilie 2030.

Vezi și Tradiții de Florii. Ce trebuie să faci pentru a avea spor în casă anul acesta