Când spune Klaus Iohannis că s-ar putea termina criza. ”Economia își va reveni!”

de: Alexandra Chivu
25 03. 2020

Klaus Iohannis a avut miercuri o ședință de lucru la Palatul Cotroceni pentru criza sanitară. Președintele a vorbit despre amânarea ratelor până la 9 luni, a îndemnat insistent la statul în casă și, pozitiv, a vorbit și despre economia țării.

Când spune Klaus Iohannis că s-ar putea termina criza?

Șeful statului a avut miercuri o ședință de lucru la Palatul Cotroceni pentru criza COVID-19, la care au participat premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri din cabinet. Klaus Iohannis a declarat la finalul întâlnirii că, în ședința de mâine, Guvernul va adopta o rectificare bugetară prin care vor fi alocați mai mulți bani pentru sănătate și pentru șomajul tehnic.

Mai mult, președintele a vorbit și despre amânarea ratelor până la 9 luni. De asemenea, Iohannis a atins și sensibilul subiect ”economie”, despre care a vorbit pozitiv, afirmând că până la finalul anului își va reveni, iar totul va intra în normalitate.

„La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an. Suntem convinși că până atunci economia își va reveni, oamenii își vor reveni și atunci lucrurile vor intra mult mai ușor într-o normalitate.

Iată deja o serie de măsuri foarte concrete, care se vor constitui în facilități reale atât pentru oamenii simpli, cât și pentru firmele din economia românească”, a spus Klaus Iohannis.

Despre rectificarea bugetară

Președintele Klaus Iohannis a nunțat că Guvernul va face o rectificare bugetară pentru că este nevoie de mai mulți bani la Sănătate și pentru asigurarea șomajului tehnic. De asemenea, șeful statului a anunțat că Guvernul este pregătit să adopte în ședința de joi ordonanța de urgență care permite amânarea plății ratelor pentru persoane fizice, dar și pentru firme.

„Prima – și cred că este foarte importantă – se conturează o rectificare bugetară, o rectificare bugetară extraordinară, care se face în această stare de urgență pe două paliere. Este nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulți bani pentru sănătate. Sănătatea oamenilor este prima prioritate și pentru a rezolva problemele este nevoie, evident, și de oameni, dar și de bani.

A doua chestiune se referă la oamenii, la românii care, din varii motive, nu mai pot merge la serviciu, că se închide firma sau intră în șomaj tehnic. Și atunci este nevoie de bani pentru a veni în sprijinul oamenilor, pentru a suplini banii care se alocă pentru șomaj tehnic.

Deci, pe de-o parte, este nevoie de rectificare bugetară pentru a avea grijă de sănătate, de domeniul sănătății. Pe de cealaltă parte, de domeniul șomajului tehnic, deci de protecție socială. Guvernul este pregătit ca mâine să dea Ordonanță de urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă, pe de-o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar și pentru firmele din România”, a susținut Iohannnis.