05 iul. 2024 | 09:28

Când și unde se afișează rezultatele la BAC 2024. La ce oră vor afla elevii notele pe care le-au obținut

Știri generale
Când și unde se afișează rezultatele la BAC 2024. La ce oră vor afla elevii notele pe care le-au obținut

Elevii din ultimul an de liceu, care au susținut examenul de Bacalaureat, așteaptă cu nerăbdare rezultatele. Vineri, 5 iulie, elevii susțin ultima probă a examenului, la limba și literatura maternă.

După emoțiile din timpul examenelor, absolvenții vor afla în curând primele rezultate ale BAC-ului din 2024.

Când și unde se afișează rezultatele la BAC 2024. La ce oră vor fi publicate primele rezultate

Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2024 vor fi afișate luni, 8 iulie, până la ora 12:00. În intervalul 12:00 – 18:00 se vor putea depune contestații. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe 12 iulie 2024.

Rezultatele Bacalaureatului 2024 vor fi disponibile pe site-ul oficial al Ministerului Educației, rezultate.edu.ro, precum și la avizierele centrelor de examen pe 8 iulie 2024, până la ora 12:00. Aceasta înseamnă că absolvenții care au participat la prima sesiune de Bac 2024 vor putea afla în dimineața zilei respective cum s-au descurcat la probele scrise de limba și literatura română, matematică sau istorie și la proba la alegere, în funcție de profilul urmat.

Care este media minimă pentru a promova Bacalaureatul?

Pentru a promova examenul de Bacalaureat, un absolvent trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să obțină cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă și să aibă o medie de minimum 6 la probele scrise. Candidații care nu reușesc să promoveze examenul de Bacalaureat 2024 în sesiunea de vară se pot înscrie la sesiunea de toamnă.

Calendar BAC 2024 sesiunea de toamnă

Înscrierile pentru a doua sesiune de examen vor avea loc între 15 și 22 iulie 2024, inclusiv pentru candidații care au promovat examenele de corigențe.

Evaluarea competențelor

  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A.
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B.
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D.
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.

Probele scrise

  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă.
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă.
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă.
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă.

Afișarea rezultatelor

  • 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00 – 18:00).
  • 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor.
  • 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale.

Pentru a fi declarat promovat la Bacalaureat, candidatul trebuie să obțină minimum nota 5 la fiecare probă scrisă și o medie generală de cel puțin 6. Media Bacalaureatului se calculează ca medie aritmetică a notelor obținute la cele trei probe scrise. Elevii care obțin media 5,99 vor avea această medie rotunjită la 6,00, permițându-le astfel să promoveze examenul.

Ce opțiuni au elevii care nu au promovat Bacalaureatul 2024?

Cei care nu au reușit să treacă examenul de Bacalaureat au alte opțiuni disponibile. Dacă nu pot intra la facultate, absolvenții de liceu pot să se înscrie la o școală postliceală sau să încerce să se angajeze direct pe piața muncii.

Școlile postliceale și de maiștri oferă diverse oportunități de calificare în multiple domenii. Cei care doresc să obțină diploma de bacalaureat trebuie să știe că pot susține examenul de două ori gratuit. Pentru a treia încercare și pentru fiecare probă suplimentară, trebuie plătită o taxă de 39 de lei, iar pentru toate probele, suma ajunge la 230 de lei.

Învățământul postliceal de stat este organizat de Ministerul Educației, fie din proprie inițiativă, fie la propunerea autorităților locale sau la solicitarea agenților economici și a altor instituții interesate. Admiterea în învățământul postliceal se desfășoară anual în două etape: după sesiunea din iunie – iulie și după sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat.

Absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat, se pot înscrie la învățământul postliceal cu următoarele documente: cerere de înscriere, copie certificată a certificatului de naștere, cartea de identitate și, dacă este cazul, certificatul de căsătorie, diplomă de bacalaureat sau adeverință de absolvire a studiilor liceale, foaia matricolă pentru clasele IX-XII/XIII și adeverință medicală de la medicul de familie care confirmă aptitudinea pentru calificarea dorită.

Școlile de maiștri sunt destinate absolvenților de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat, care au cel puțin trei ani de experiență într-o meserie relevantă. Dacă numărul de candidați depășește numărul de locuri disponibile sau dacă un agent economic solicită expres, se va organiza un concurs de admitere constând într-o probă scrisă, tematica fiind stabilită de fiecare unitate de învățământ.

Pentru anumite calificări profesionale care necesită aptitudini specifice, poate fi introdusă o probă de aptitudini, cum ar fi desen tehnic sau desen artistic. Această probă este eliminatorie și se desfășoară înaintea celorlalte probe.

Proba de aptitudini este evaluată cu calificativul „Admis” sau „Respins”, iar rezultatele nu pot fi contestate.
Școlile postliceale oferă calificări într-o varietate de domenii, inclusiv mecanică, informatică, electronică automatizări, energetică, construcții, instalații, transporturi, fabricarea produselor din lemn, silvicultură, agricultură, industrie alimentară, protecția mediului, servicii, comerț, turism, alimentație, textile, pielărie, producție media, economie, estetică și igiena corpului, sănătate și asistență pedagogică, și sport.

Șomaj pentru elevii care nu au promovat BAC-ul 2024

Tinerii care finalizează liceul sau facultatea pot primi indemnizație de șomaj dacă se înregistrează la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AMOFM) în termen de 60 de zile de la absolvire, conform unui comunicat al AMOFM București, preluat de agenția de presă Agerpres.

Pentru a fi eligibili, absolvenții trebuie să aibă cel puțin 16 ani. Indemnizația de șomaj este acordată timp de 6 luni și reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Pentru a primi această indemnizație, absolvenții trebuie să se înregistreze la agenția de ocupare a forței de muncă din zona de domiciliu în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire, fiind astfel considerați persoane în căutarea unui loc de muncă.

În cazul absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, perioada de 60 de zile începe din ziua următoare datei încheierii situației școlare, conform reglementărilor în vigoare, se menționează în comunicat.

PlaySport
BREAKING NEWS: Decizie fără precedent a lui Marcel Ciolacu! Niciun premier nu a mai făcut asta în istoria României
Stiri din Lume
S-a DEZBRĂCAT în fața tuturor! Iulia Vântur și Salman Khan n-au mai fost VĂZUȚI niciodată AȘA
Stirile PROTV
TAROM și-a anulat brusc aproape toate cursele programate luni, 8 iulie, după ce echipajele s-au declarat „inapte de zbor”
EVZ.ro
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Digisport.ro
UEFA a decis rapid! Ce se întâmplă cu arbitrul care i-a făcut pe 350.000 de oameni să ceară rejucarea unui meci de la EURO
PRO TV
“E dezastru, nu ai cum să intri în apă!” Imaginile cu marea plină de alge la Năvodari au stârnit imaginația tik-tokerilor: “Intri om, ieși Shrek!”
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
BZI.ro
CRBL și-a scos iubita tinerică la Neversea! Cum s-a putut comporta artistul
Spynews.ro
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro
Viva.ro
De necrezut! Ce diagnostic crunt a primit Emily Burghelea din partea medicilor, după accidentul din Mauritius. S-a fotografiat rasă în cap, înainte de operație
Impact.ro
Anamaria Prodan, cea mai FIERBINTE apariție a verii. Sânii jucăuși NU au vrut să stea cuminţi deloc
Ego.ro
FOTO HOT! Mădălina Ghenea A ARĂTAT TOT la un eveniment. Uite în ce rochie DECUPATĂ a venit îmbrăcată!
Parteneri
S-au afișat rezultatele la Bacalaureat. Ce note s-au obținut
Redactia.ro
Sabina Poppaea, femeia pentru care împăratul Nero și-a ucis propria mamă. „Înfăţişarea ei arată cuminţenie, dar faptele, dezmăţ”
Click.ro
Gina Pistol, APARIȚIA verii: N-a mai fost VĂZUTĂ niciodată AȘA! Imagini VIRALE pe net
Vocea.biz
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă un criminal în serie. Poliția încă nu știe exact câte victime are
Digi24
Geanina de la Insula Iubirii, de nerecunoscut! A devenit mamă și e schimbată total! FOTO
Unica.ro
Fără BAC la facultate. Lista universităților
EVZ.ro
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Spynews
Ungaria ne dă lecții. Ungurii fac de rușine toată România
Capital.ro
Horoscop 9 iulie 2024. Fecioarele se luptă pentru putere, Capricornii visează cu ochii deschişi
Antena 3
El a plecat de acasă și a renunțat la verighetă. Gestul făcut de vedetă e dovada clară că divorțează. Artista suferă cumplit: „Sunt mai slabă ca niciodată”
Avantaje
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Mediaflux
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Spynews.ro
Testul IQ al zilei. Corectează 2 + 0 = 18, în doar câteva secunde
Realitatea.net
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și cum arată modelul de cerere
Antena 1
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Impact.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!
Shtiu.ro