Când și cum se consumă castraveții murați, de fapt. Ce trebuie să faci cu ei înainte să îi mănânci

de: Bișinicu Andreea
29 09. 2023

Sezonul rece se apropie cu pași rapizi, iar gospodinele se pregătesc sa facă conservele pentru cămară. Castraveții murați se numără printre preferații tuturor, pentru că sunt gustoși și merg de minune alături de alte preparate culinare. Totuși, sunt puține persoane care știu când și cum se consumă castraveții murați, de fapt. Ce trebuie să faci înainte de a-i consuma?

Castraveții murați, o delicatesă din cămară. Când și cum se consumă

În lunile de iarnă și la începutul toamnei, gospodinele și gospodarii români se pregătesc pentru sezonul rece, punând legumele lor preferate la murat. Fie că vorbim despre conopidă, castraveți, pepeni, gogoșari sau gogonele, alimentele sunt alese cu grijă și depozitate într-un loc rece și umbros, de preferat într-o pivniță ferită de razele solare. 

Un secret pe care toți românii trebuie să-l știe este că, înainte de a consuma castraveții murați, în special pe cei din saramură, aceștia trebuie spălați sub un jet de apă rece, pentru a scăpa de excesul de sare de pe suprafața lor.

De obicei, castraveții murați în saramură se păstrează într-un loc răcoros de 10-15 grade, pentru ca procesul natural de fermentatie acido-lactică să se poată declanșa. Castraveții murați se pot consuma ca și garnitură la orice oră din zi, alături de numeroase preparate, precum tocănițe, cartofi, fasole, linte sau carne la grătar.

Citește și: Secretul celor mai bune murături asortate la borcan. Ingredientul de aur care le menține crocante toată iarna

Rețetă castraveți murați în saramură

Ingrediente:

  • castraveți
  • usturoi (3-4 căței la un borcan de 3 litri)
  • țelină
  • lăstari de vișin
  • cuișoare
  • inflorescențe de mărar
  • soluție de apă cu sare (30 g sare la 1 litru de apă)

Când și cum se consumă castraveții murați

Spală bine de tot castraveții, după care vei clăti sub jetul de apă lăstarii de vișin și inflorescențele de mărar. Pune pe fundul borcanului o floare de mărar, 2 căței de usturoi întregi și un lăstar de vișin de 5-10 cm. Castraveții se vor poziționa în așa fel încât vor încăpea cât mai mulți, fără să-i forțezi.

Citește și: Rețetă de castraveți murați în saramură. Ce trebuie să faci ca să-ți iasă cele mai bune murături

Apoi, adaugi un alt strat de floare medie de mărar și o bucată de lăstar de vișin, pe la mijlocul borcanului. Umple recipientul cu castraveți, iar deasupra vei pune o floare de mărar, o tulpină de țelină și un alt lăstar de vișin.

Adaugă, în continuare, 5-6 cuișoare și soluția de sare cu apă până ce se acoperă conținutul borcanului. Nu uita să închizi borcanul cu un capac ermetic. Lasă borcanul la soare în prima zi, pentru ca procesul de fermentație să se accelereze.

Citește și: Ce să pui pe fundul borcanelor de castraveţi muraţi. Aşa vor rămâne crocanţi şi gustoşi luni de zile